Pénzváltás helyett bankkártya: a külföldiek már így költenek Magyarországon
2018.07.01
A tavalyi év során 5,5 milliárd eurót költött el Magyarországon az ide látogató 16 millió turista. Külföldi útjaik alkalmával az utazók egyre gyakrabban élnek a digitális fizetési megoldások adta elõnyökkel: utazás során szinte magától értetõdõen fizetnek elektronikusan. Ezt bizonyítja az is, hogy a Magyarországon elköltött teljes összeg mintegy 60 százalékát bankkártyával fizették az ide látogatók – közölte a Mastercard.

A Magyarországot választó turisták a költéseik legnagyobb részét étkezésre fordították (30 százalék), ezt követi a vásárlás (13 százalék), a szabadidõs programok (12 százalék) és a szállás (11 százalék).

Az európaiak világviszonylatban is nagy utazóknak számítanak, évente átlagosan tízszer indulnak kirándulni belföldre vagy külföldre. A közép-európai régió országai közül legtöbbször a csehek és a szlovákok utaznak szabadidõs célból, õk egy évben tizenkilencszer is útra kelnek, míg a magyaroknál ez a szám 11.

“A Mastercard ideális útitárs mindazoknak, akik számára fontos, hogy pénzügyeiket biztonságosan, gyorsan és kényelmesen intézhessék, anélkül, hogy készpénzzel vagy pénzváltással kellene bajlódniuk. A célunk az, hogy minden kártyabirtokos a lehetõ legtöbbet tudja kihozni utazásából, legyen szó nyaralásról vagy üzleti útról, indulás elõtt, az úton, és hazaérkezésük után is. A Mastercard utazási tippjei segítenek az utazást biztonságosabbá és élvezetesebbé tenni”- mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelõs igazgatója.

A Mastercard tippjei utazás elõtt:

  • Mindig legyen nálad a legfontosabb telefonszámok listája, ha utazol.
  • Ha online szeretnél foglalni, böngéssz inkognitó módban, hogy a repülõjegy és szállás árak ne emelkedjenek a keresési elõzmények miatt.
  • Érdeklõdj a bankodnál a kártyához tartozó plusz szolgáltatásokról, például utasbiztosításról, szabadidõs szolgáltatásokról, reptéri várók használatáról.
  • Készíts útitervet, és nézd meg a priceless.com oldalon, hogy kirándulásod helyszínén milyen kihagyhatatlan élmények várnak.
  • Igényelj bankodtól SMS szolgáltatást, hogy azonnal értesülj minden tranzakcióról és illetéktelen használat esetén azonnal tiltsd le a kártyád.
  • Ellenõrizd a kártya lejárati dátumát és a beállított fizetési limiteket is, mert elõfordulhat, hogy külföldön többet költesz az itthon megszokottnál. 
  • Kártyádat soha ne add ki a kezedbõl: kártyás fizetés esetén kérd meg a felszolgálót, hogy a kártyaolvasót vigye az asztalhoz, vagy fizess a pultnál.
  • Külföldi kártyás fizetés esetén mindig válaszd a helyi pénznemet, hogy a lehetõ legjobb átváltási árfolyammal számolhass.
  • Soha ne tárold PIN kódodat a pénztárcád vagy bankkártyád közelében.
  • Õrizd meg a kártyás vásárlásokból származó bizonylatokat.