Már elérhetõk az állami kamattámogatott fogyasztóbarát lakáshitelek
2018.07.01
Megjelentek az elsõ állami kamattámogatással nyújtott Minõsített Fogyasztóbarát Lakáshitelek a banki kínálatban. E speciális, családi otthonteremtést támogató hiteltermékek egyszerre biztosítanak a nem minõsített termékeknél kedvezõbb hiteldíjakat, illetve a hiteligényléstõl a jelzálogjog törléséig ügyfélbarát ügyintézést - közölte sajtóközleményében az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kamattámogatott Minõsített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) elterjedésének további támogatása érdekében a közelmúltban – a minõsített hitelnyújtás eddigi tapasztalataival és a különbözõ állami kamattámogatott termékek speciális jogszabályi feltételeivel összhangban – frissítette pályázati kiírását. A részletszabályok kidolgozása nyomán így idén májusban megjelentek a banki kínálatban az elsõ, állami kamattámogatás mellett nyújtott fogyasztóbarát lakáshitelek.

A már elérhetõ minõsített kamattámogatott hiteleknél a futamidõ legalább elsõ 5 évében az állam – az elõírt feltételek teljesülése esetén – a kölcsön törlesztésekor a hiteligénylõk helyett megfizeti a hitelkamat egy részét. A piacon elérhetõ új kamattámogatott fogyasztóbarát lakáshitelek – az állami támogatás mellett – megfelelnek a jegybank szigorú (hiteligénylésre, hitelbírálatra, folyósításra, törlesztésre, ügyintézésre, tájékoztatásra, kamatokra, díjakra, költségekre vonatkozó) minõsítési feltételeinek is.

A fogyasztóbarát lakáshiteleknél a többi piaci lakáshitelhez képest mintegy negyedével alacsonyabb a folyósítási, és mintegy felével alacsonyabb az elõtörlesztési díj, s egyszerûbb az ügyintézés. A bank az ügyfél kérésére köteles átvállalni a teljes földhivatali ügyintézést, a hitelbírálat legfeljebb az értékbecslés rendelkezésre állásától számított 15 – kamattámogatott hitel esetén a termék összetettsége miatt 20 - munkanap lehet, a folyósítási feltételek teljesítését követõen pedig 2 – kamattámogatott hitel esetén 5 - munkanapon belül folyósítani kell a hitelt.