Ismét magasabb áron termel az ipar
2018.07.02
Májusában az ipari termelõi árak összességében 5,3 százalékkal haladták meg az elõzõ év azonos idõszakit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 5,4 százalékkal nõttek idén májusban, ezen belül a hattizednyi súlyt képviselõ feldolgozóipar árai 5,4, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar árai 5,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten.

Az ipar belföldi értékesítési árai 5,4 százalékkal emelkedtek idén májusban a 2017. májusihoz képest.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és a továbbfelhasználásra termelõ ágazatokban 7, a beruházási javakat gyártókban 4, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,2 százalékkal nõttek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai 5,2 százalékkal emelkedtek, ezen belül a (96,4 százalékos súlyt képviselõ) feldolgozóiparban 4,6, a (3,4 százalék súlyú) energiaiparban 17 százalékkal nõttek az árak ágazatspecifikus piaci hatások következtében.

Az év elsõ öt hónapjában a belföldi értékesítés árai 3,8, az exportértékesítéséi 3,7 százalékkal nõttek az elõzõ év azonos idõszakához képest, így az ipari termelõi árak összességében 3,7 százalékkal magasabbak voltak.