Szívesen utaznak a magyarok
2018.07.03
A magyarok egyre többet költenek nyaralásra, a megtakarítási célok között évek óta az utazás az egyik legnépszerûbb, viszont az öngondoskodás egyre hátrébb szorul a sorban. Az OTP Bank tavalyi kutatása szerint a megkérdezettek negyede (24 százalék) külföldi vagy belföldi útra szeretett volna félretenni – derül ki az OTP Bank 2017-es Öngondoskodási Indexének eredményébõl - emlékeztet rá a vg.hu.

Szívesen nyaral a magyar: a KSH adatai szerint 2017-ben a nyári hónapokban több mint 129 milliárd forintot költöttünk csak belföldi utakra, ami több mint 25 százalékos bõvülést jelent a 2013-as adathoz képest. 

Az emberek utazás iránti vágyát tükrözi az OTP Öngondoskodási Indexének utóbbi években mért eredményei is. Ezekbõl kiderül, a 2012-es adathoz képest megduplázódott azoknak a száma, akik belföldi vagy külföldi útra terveztek megtakarítani.

Azonban, ha a tervek megvalósításáról van szó, akkor picit változik a kép. 2017-ben csak minden ötödik magyar tudta megvalósítani külföldi vagy belföldi utazási tervét.

A felmérésbõl kiderült az is, a nyugdíjas évekre tervezett öngondoskodás egyre hátrébb kerül a rangsorban, ahogy az ilyen célú tervek megvalósítása is. Tavaly a magyarok mindössze 10 százaléka tervezett megtakarítani kifejezetten a nyugdíjas éveire, és mindössze 6 százalékuknak sikerült az elmúlt egy évben ilyen célt megvalósítani, amely csökkenést mutat az elõzõ évek eredményeihez képest.

Azt tapasztaljuk, hogy a rövid távú, kézzelfoghatóbb megtakarítási célok, mint amilyen a nyaralás, az elektronikai cikkek, vagy éppen a ruhatár bõvítése egyre népszerûbbek. Míg évrõl-évre egyre kevesebb figyelmet fordítunk az öngondoskodásra, amellyel biztosíthatnák a nyugdíjas éveket. Ráadásul a felméréseink azt mutatják, hogy sok megtakarítási célú terv a gondolat szintjén ragad, ami tovább ront a helyzeten – mondja Nyitrai Gyõzõ, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Fõosztályának igazgatója. „Pedig egy megtervezett, idõben elkezdett és személyre szabott megtakarítási tervvel az utazás mellett egyszerre akár több célt is megvalósíthatunk” – tette hozzá.