Hova utaznak szívesen a magyarok a nyáron?
2018.07.04
A magyarok idei nyaralási tervei nagyrészt megegyeznek az elõzõ évek közkedvelt úti céljaival, erõsítette meg Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) Marketing és Kommunikációs Bizottsági tagja a Kossuth Rádióban. A külföldi pihenést választó magyarok zöme Horvátországba vagy Görögországba utazott tavaly. Ez a két ország idén is nagyon népszerû a megközelíthetõség és természetesen a tengerpart miatt.

"Népszerû még Törökország, Bulgária, Spanyolország, Olaszország. És szerencsére megint egyre népszerûbb Egyiptom is, ahol egyébként 2017-ben, tehát már a tavalyi évben az elõzõ évhez képest 140%-os növekedés volt a Magyarországról kiutazók számát tekintve. És Tunézia, amely iránt a néhány évvel ezelõtti események hatására valamelyest csökkent az érdeklõdés, de kezd magára találni" - foglalta össze a magyarok kedvelt külföldi úti céljaival kapcsolatos elõrejelzéseit Bakó Balázs. 

Az utazásszervezõk tapasztalatai szerint a magyarok, ha Horvátországba utaznak, jellemzõen egyénileg szervezik a nyaralást és apartmanban szállnak meg. Görögország, Bulgária vagy Tunézia esetében már inkább utazási iroda segítését kérik, már csak azért is, mert a légitársaságok jobbára már az éve elején meghirdetik a legolcsóbb járatokat. A MUISZ tapasztalati szerint is ez utóbbi célországok esetében elég sokan vesznek igénybe utazási irodákat, és egyébként a tengeri hajóutaknál is ez a helyzet, hiszen ez esetben egy viszonylag speciális termékrõl vagy utazási formáról van szó.

A nyaralási cél kiválasztását számos tényezõ befolyásolja. Az egyéni és családi preferenciák, az anyagi és egészségügyi helyzet mellett fontos a biztonság, ami az utóbbi években még hangsúlyosabb szerepet kapott. Bárhova megyünk a világban, de még a saját országunkban is biztonsági kockázattal mindig számolni kell. Európában a terrorcselekmények valószínûsége meghatározott területeken nagyobb, más országokban kisebb. Célszerû megnézni a külügyminisztérium országgal kapcsolatos ismertetõjét, ahol pontosan le van írva, hogy mely országokban milyen rizikófaktorokkal kell számolni. A baj elkerüléséhez és az esetleges kár mérsékléséhez elengedhetetlen az utasbiztosítás, hívta fel a figyelmet Bakó Balázs, hangsúlyozva, hogy a biztosítás egy embernek csak néhány ezer forintba kerül, míg egy esetleges lopás, baleset vagy betegség okozta költség elérheti a több millió forintot is.