Példátlan drágulás sújtja a hazai lakáspiacot
2018.07.10
Országszerte átlagosan több mint 11 százalékkal drágultak a használt lakások az elsõ negyedévben, hasonló ütemû áremelkedésre legutóbb 2016 végén volt példa. Az eladó ingatlanok kínálati ára is lendületesen emelkedik, a drágulásban pedig nagy szerepet kapnak a vidéki nagyvárosok. A kereslet leginkább a kisebb alapterületû garzonlakásokra koncentrálódik – írja az ingatlan.com.

Újabb jelentõs áremelkedést mutatnak a legfrissebb hivatalos statisztikák, a KSH elõzetes adatai szerint a használt lakások országos átlagára több mint 11 százalékkal nõtt éves összevetésben. Hasonló ütemû áremelkedésre legutóbb 2016 utolsó negyedében volt példa. 

A kínálati piacon is mennek fel az árak és a drágulásban nagy szerepe van a vidéki nagyvárosokban élénkülõ lakáspiacnak – derül ki az ingatlan.com elemzésébõl.

Székesfehérváron a 40 négyzetméternél kisebb garzonlakások négyzetméterára 38 százalékkal, közel 420 ezer forintra emelkedett, a 40-120 négyzetméteres lakások és családi házaknál is jelentõs, több mint 20 százalékos emelkedéssel 350 ezer forint körüli szintre nõtt az átlagár. A debreceni garzonok átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 22 százalékkal, 414 ezer forintra nõtt, a nagyobb lakóingatlanok négyzetméterenként 343 ezer forintot kértek az eladók, ami az egy évvel korábbi szintnél 20 százalékkal magasabb összeget jelent. Szegeden is drágulás következett be az elmúlt egy évben: a garzonlakásoknál 36 százalékkal közel 400 ezer forintra emelkedett a négyzetméterár, a 40-120 négyzetméteres lakóingatlanoknál pedig 16 százalékkal 289 ezer forintra nõtt.

Budapesten a garzonlakások 25 százalékkal drágultak, az átlagos kínálati négyzetméterár a fõvárosban több mint 670 ezer forintra emelkedett, a nagyobb alapterületû lakóingatlanok négyzetméterára pedig a tavaly június végi árszint ötödével nõtt 558 ezer forintra.

A cég szakértõje szerint országszerte továbbra is erõs kereslet várható a vidéki nagyvárosokban, fõként a kis alapterületû, például garzonlakások iránt. A gazdaságilag erõsebb térségekben, valamint az egyetemi városokban tapasztalható drágulás miatt ugyanis a saját célra vásárlók közül is egyre többen keresik a garzonokat. A kisebb alapterületû ingatlanok a pályakezdõ és az felsõoktatásban részt vevõ fiataloknak is könnyen kiadhatók, ezáltal jó befektetési lehetõséget jelentenek a vásárlók számára.