Eladja egyik nagy életbiztosítóját a Generali
2018.07.10
A Generali tegnapi bejelentése szerint eladja Generali Leben nevû német életbiztosítási érdekeltségének 89,9%-át a Viridium nevû magántõketársaságnak. Az eladási ár 1 milliárd euró, emellett egy 882 millió eurónyi hitelt is kifizet a vevõ. A befolyó bevételt akvizícióra fordíthatja az olasz biztosító - Portfolio.

A Generali Leben eladása nem jelenti azt, hogy kivonulna a német életbiztosítási piacról Európa harmadik legnagyobb biztosítója, ahol egyébként a második legnagyobb szereplõnek számít. A társaság ugyanis a Generali német életbiztosítási tevékenységének "csak" a 36%-át képviseli.

A Generali Deutschland vezérigazgatója, Giovanni Liverani szerint továbbra is stratégiai piacnak tekintik Németországot, ahol a piaci jelenlét erõsítése a céljuk. Az eladás ugyanakkor jelentõsen csökkenti a Generali alacsony kamatkockázati kitettségét, és növeli megtérülését. Ráadásul a Generali Investment Europe továbbra is részt vesz a társaság életében: 275 millió euróért 5 éven keresztül õ fogja kezelni az eladott társaság eszközeit.

A vevõrõl, a Viridiumról azt kell tudni, hogy 80%-ban a Cinven nevû, cégkivásárlásokban érdekelt pénzügyi csoport tulajdonában van, 20%-ban pedig a Hannover Re tulajdona, és 15 milliárd eurónyi kezelt vagyonnal rendelkezik. A Viridium mellett állítólag a Frankfurter Leben és az Apollo tulajdonában lévõ Athora érdeklõdött a Generali érdekeltsége iránt.

A Barclays elemzõinek értékelése szerint a Generali Leben eladása ésszerû lépés volt a Generali stratégiai elképzelései szempontjából, ugyanakkor megjegyezték, hogy kedvezõtlen értékeltség mellett, jelentõs diszkonttal adja el a biztosító a német társaságot. Miközben mérsékelt hatása lesz a tranzakciónak a biztosító szolvenciarátájára, 37,1 milliárd euróval csökken a hagyományos életbiztosítási tartaléka.

Máris szárnyra kaptak a találgatások, vajon milyen akvizíciós célpont felvásárlására fogja felhasználni az olasz biztosító azt a csaknem 1,9 milliárd eurót, amennyit így kap a német életbiztosító eladásáért. Legutóbb Lengyelországban és Szlovéniában terjeszkedett a társaság.

A Generalitól a jövõben is várhatók eladások, mintegy egy tucat piacán csökkentheti vagy szüntetheti meg jelenlétét, hogy más, elsõsorban vagyonkezelési fókuszú érdekeltségeket vásároljon helyettük.
Eladja egyik nagy életbiztosítóját a Generali