MNB: nõtt az üzemanyagok inflációhoz való hozzájárulása júniusban
2018.07.11
Emelkedett az üzemanyagok inflációhoz való hozzájárulása júniusban, az élelmiszerek és a keresletérzékeny termékek az elõzõ hónaphoz hasonló mértékben befolyásolták az infláció alakulását – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az infláció alakulásáról szóló havi elemzésében.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal voltak magasabbak júniusban, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,3 százalékkal nõttek.

A jegybank elemzésében jelezte: a maginfláció változatlanul 2,4, míg az indirekt adóktól szûrt maginfláció 2,3 százalékos értéket mutatott.

Az inflációs alapfolyamatokat tükrözõ MNB-mutatók – a keresletérzékeny és ritkán változó árú termékek, valamint a szolgáltatások éves inflációja – kissé emelkedtek májushoz képest, de továbbra is 2,0-2,5 százalék között alakulnak.

Az iparcikkek szezonálisan igazított árai csökkentek júniusban az elõzõ hónaphoz képest. A termékkörön belül a tartós iparcikkek, elsõsorban a televíziók, valamint a nem tartós iparcikkek ára is mérséklõdött. A termékkör árazását a mérsékelt importárak árleszorító hatása, valamint a folyamatosan élénkülõ belföldi kereslet kettõs hatása alakította – fejtette ki értékelésében az MNB.

Júniusban a piaci szolgáltatások árai az elõzõ hónaphoz képest 0,4 százalékkal emelkedtek. A termékkörön belül a korábbi évekhez képest magasabb árdinamika volt megfigyelhetõ, ami fõként a vendéglátáshoz kapcsolódó szolgáltatásokhoz köthetõ.

A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított és adószûrt árai emelkedtek, az áremelkedést elsõsorban a tejárak növekedése okozta. A feldolgozatlan élelmiszerek szezonálisan igazított és adószûrt árai csökkentek júniusban, több termék – fõként a burgonya és a sertéshús – árának mérséklõdése miatt. A szabályozott termékek árai nem változtak májushoz képest.