Három kockázatra figyelmezteti a biztosítókat az európai felügyelet
2015.09.17
Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) három fõ kockázati területre hívja fel a biztosítók figyelmét a közelgõ Szolvencia II szabályozás kapcsán, melyeket a felügyelet is szorosan figyelemmel kísér majd.

Az EIOPA elnöke szerint a befektetési magatartás, a termékek elérhetõsége, továbbá a sajátkockázat- és szolvencia értékelés (Own Risk and Solvency Assessment-ORSA) az a három kérdéskör, amire nagyobb figyelmet érdemes fordítaniuk a biztosítóknak az új szabályozás kapcsán.

A Szlovén Biztosítási Felügyelet által Ljubljanaban szervezett nemzetközi konferencián Gabriel Bernardino kihangsúlyozta, hogy az új tõkeszabályozási rendszer megváltoztathatja a biztosítók befektetési magatartását. Különösen a mostani, alacsony kamatkörnyezetben nehéz igazán a portfoliók jövedelmét növelni, azonban a „hozamvadászat” növelheti a kockázatokat az új eszközök, vagy bizonyos típusú eszközök növekvõ koncentrációja miatt – véli a hatóság elnöke.

A Szolvencia II szabályozásnak egyáltalán nem célja, hogy ösztönzést jelentsen bármilyen eszközkategória iránt, ha a rendszer mégis így mûködne és nem igazodna megfelelõen a kockázatokhoz, úgy az eszközök ártorzulásai ezt mutatni fogják – közölte Bernardino.

Az EIOPA számos konzultációt indított idén a hosszú távú befektetések kalibrációjával és a vonatkozó kockázatkezelési követelményekkel kapcsolatban. A visszajelzések felülvizsgálata épp zajlik, melyek alapján a hatóság benyújtja majd javaslatait az Európai Bizottságnak, várhatóan szeptember végén.

Bernardino arra is figyelmeztetett, hogy a termékek elérhetõsége csökkenhet, amennyiben a biztosítók kockázatkerülõbbekké válnak, és bizonyos nagykockázatú termékeket levesznek a kínálatukból. A nem fenntartható üzleti modelleket ugyan kerülni kell, azonban a rendszert nem azért hozták létre, hogy méltánytalanul sújtson bizonyos termékeket – tette hozzá az elnök. A kockázati alapú rendszerre való áttérés nem azt jelenti, hogy a biztosítóknak kockázatkerülõvé kellene válniuk.

Az úgynevezett kiegyenlítõ kiigazításokat (matching adjustment és volatility adjustment) azért iktatták be a rendszerbe, hogy a biztosítók továbbra is képesek legyenek hosszú lejáratú termékeket nyújtani az ügyfeleknek, amihez azonban a termékek korrekt árazására is szükség van. „Drámai hibát” követnének el a biztosítók, ha a hangsúlyt elsõsorban a tõkekövetelményekre helyeznék, háttérbe szorítva a sajátkockázat- és szolvencia értékelést (ORSA) – véli Bernardino. Az elnök szerint a kockázatokat és a tõkét „integrált módon” kell értékelni, ami az egyik alapvetõ elve és célja is a Szolvencia II rendszernek.

Az EIOPA elnöke azt is elmondta, hogy a biztosítóknak helyes és arányos módon kell bevezetniük az új szabályokat, arra használva a Szolvencia II rendszert, hogy megerõsítsék vele a jó irányítást.