Egy év alatt 12,4 százalékkal emelkedtek az átlagkeresetek
2018.07.12
Az elmúlt évben mind a bruttó, mind a nettó átlagkeresetek 12,4 százalékkal növekedtek. A vizsgált idõszak alatt a havi bruttó átlagkeresete 316 ezer, míg adókedvezmények nélküli nettó átlagkeresete 210 ezer forint volt. Az idei elsõ negyedévben az ország 15–74 éves népességének 62 százaléka, 4,6 millió fõ tartozott a gazdaságilag aktívak közé – idézi a KSH megyéket összehasonlító kiadványában foglaltakat a Világgazdaság. Az adatok szerint országosan 67 ezer fõvel dolgoztak többen, mint egy éve, a munkanélküliek száma pedig 29 ezer fõvel csökkent.

A foglalkoztatottak aránya a legtöbb megyében emelkedett, leginkább – legalább 3 százalékponttal – Nógrád, Zala és Gyõr-Moson-Sopron megyében. Utóbbiban volt a legmagasabb, 65,4 százalékos a foglalkoztatási arány, míg a legalacsonyabbat, 48,1 százalékot Somogy megyében mérték.

A munkanélküliségi ráta országosan az egy évvel korábbi 4,5-rõl 3,9 százalékra csökkent, a legalacsonyabb – 2,0 százalék alatti – Vas, Gyõr-Moson-Sopron, Tolna, Komárom-Esztergom és Pest megyében, a legmagasabb – 7,0 százalék feletti – Nógrád, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében volt.

A vizsgált idõszakban a teljes munkaidõben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 316 ezer, míg adókedvezmények nélküli nettó átlagkeresete 210 ezer forint volt.

A budapesti székhelyû szervezeteknél dolgozók keresték a legtöbbet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek a legkevesebbet: az országos átlag csaknem 1,3-szeresét, illetve héttizedét. A bruttó és a nettó átlagkeresetek országosan egyaránt 12,4 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A növekedés 10,1 és 14,2 százalék között szóródott, mértéke Vas megyében volt a legkisebb, Baranyában pedig a legnagyobb.

Az idén március végén 1 millió 882 ezer gazdasági szervezetet tartottak nyilván, ami 1,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A regisztrált társas vállalkozások száma Csongrád megye kivételével minden megyében és a fõvárosban is csökkent, leginkább Hevesben, ahol 3,2 százalékos a visszaesés. Az önálló vállalkozók körében valamennyi megyében és Budapesten is vállalkozásszám-bõvülést re­gisztráltak, leginkább a 7,0 százalékos növekedést felmutató Pest megyében.