Kevés a kis méretû kiadó iroda
2018.07.13
Huszonöt irodaház épül az elkövetkezõ években, mégis bajban vannak a kis területigényû bérlõk – írja a Ca Immo közleményében.

2020 végéig 25 irodaház épülhet Budapesten, összesen közel 461 800 négyzetméteren. Azaz, a jelenlegi nagyságrendileg 5 millió négyzetméter budapesti irodaállomány 12 százalékkal fog bõvülni. A piacra kerülõ épületek száma soknak tûnhet, de ha közelebbrõl megnézzük; kiderül, hogy a már elindult projektek majdnem fele (45 százalék) már bérlõre talált.

"Várakozásaim szerint a kiadott területek aránya az épülõ irodaházaknál jelentõsen nõni fog az elkövetkezõ egy évben, hiszen ha csak az egy éven belül átadandó irodaházakat vizsgáljuk, azok 72 százaléka már bérlõre talált" - jelentette ki Szalma Péter, a Ca Immo vezetõ értékesítõje.

Az egy éven belül átadandó, jelenleg még épülõ irodaházakban nagyságrendileg 150 ezer négyzetméternyi elõbérleti szerzõdést kötöttek, ám ezek közül mindösszesen 4 db üzletkötés történt ezer négyzetméter alatti területre, ami volumenét tekintve 2,5 százalékot sem tett ki.

Bajban vannak tehát azok a bérlõk, akik újépítésû irodaházban ezer négyzetméter alatti területet szeretnének bérelni. A CA IMMO és a BRF adatai szerint ugyanis jelenleg 10 alatti azon, fejlesztés alatt lévõ épületek száma, amelyek érdemben tudnak vagy akarnak egy ezer négyzetméter alatti bérlõi igénnyel foglalkozni. Ez fõleg annak tudható be, hogy nagyobb igények vannak a piacon, és a tulajdonosok ezekre fókuszálnak. De azért is hátrányban lehetnek ezek a bérlõk, mert az üres területek sokszor csak papíron léteznek, mivel a nagyobb bérlõk opciós vagy elõbérleti joggal terhelik azokat, és idõvel bõvülésre használják.

A meglévõ irodaépületek közül jelenleg a piacon ezer négyzetméter alatti területet 248 irodaház kínál. Ezek a kis területek összesen 43 ezer négyzetmétert tesznek ki, vagyis átlagosan 175 négyzetméteresek. A CA IMMO szakértõje ugyanakkor figyelmeztet, hogy sok esetben csak 50-100 négyzetméteres üres, sötét, a ház felosztásakor visszamaradt területrõl van szó, amelyek valójában érdemi bérbeadásra nem alkalmasak. Vagy olyan területek, amelyekhez nem tartozik vizesblokk, és így csak egy szomszédos bérlemény bõvítésére használható a jövõben.

Címkék: ca immo |iroda |irodaház