Tovább nõ a vendégforgalom a fõvárosban
2018.07.16
Budapestre a legnagyobb számban továbbra is az Egyesült Királyságból érkeznek látogatók, de dobogós helyen állnak az olaszok és a németek is - írja a vg.hu.

Jövõ májusban akár az egymilliót is elérheti egyetlen hónap alatt a budapesti vendégéjszakák száma, amivel rekordot írhat a magyar fõváros turizmusa – prognosztizálja a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) a KSH legutóbbi gyorsjelentésére reagálva. 

Az elsõ öt hónap vendégforgalmáról közzétett adatok a BFTK olvasatában a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen indított kampányok eredményességét is igazolják, miután az eddigieknél is fokozottabban erõsödik az érdeklõdés Magyarország iránt. A budapesti kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele a január–májusi idõszakban megközelítette a 80 milliárd forintot, ami összességében 9,7 százalékos növekedés.

Számottevõ volt az egy kiadható szobára jutó bruttó szállásdíjbevétel (revpar) is, amely a fõvárosban 9,5 százalékkal emelkedve immár túllépte a 16 ezer forintot, májusban pedig országosan is meghaladta a 13,5 ezret a 8,5 százalékos növekedés eredményeként. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége közleményében kiemeli, hogy nemzetközi összehasonlításban az elsõ öt havi trend igen kedvezõ volt.

2017–2020 között 3,7 ezer új szállodai szobával bõvül Budapest turisztikai kínálata, ebbõl 500-at már az év végéig átadhatnak. A vendégkör további növekedését mutatja, hogy az elõzõ év azonos idõszakához képest mintegy 6 százalékkal többen, körülbelül 1,7 millióan érkeztek Budapestre a vizsgált idõszakban, és az elõzõ évi azonos idõszaknál 6 százalékkal több, összesen 3,9 millió vendégéjszakát töltöttek a fõvárosban, ennek 86,3 százalékát külföldiek. Csak májusban 7,7 százalékkal több látogató – köztük az elõzõ májusinál 8,3 százalékkal több külföldi – fordult meg a magyar fõvárosban, akik 4,5 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el.

Budapestre a legnagyobb számban továbbra is az Egyesült Királyságból érkeznek látogatók, de dobogós helyen állnak az olaszok és a németek is. A Budapesttel heti 13 légi járattal összekötött New York, Chicago és Philadelphia felõl érkezõk máris a negyedik helyre írták be magukat – derül ki a BFTK közleményébõl.