MNB: anticiklikus lett az elõirányzat
2018.07.17
Mérsékeltebb gazdasági növekedés mellett is 2,2 százalékponttal csökkenhet a GDP-arányos államadósság. A csökkenõ hiánynak köszönhetõen a fiskális politika anticiklikus tartalékot képez 2019-ben, a restrikció szûkítheti a keresletet – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Költségvetési jelentésében.

A törvényjavaslat végrehajtása változatlan, 310,1 forint/eurós devizaárfolyam mellett az adósságráta 2,6 százalékpontos csökkenését teszi lehetõvé, így az 70,3 százalékra mérséklõdne. 

A jegybank lassúbb gazdasági növekedés mellett is felvázolta az adósságpályát, eszerint várhatóan 2,2 százalékpontos lesz az államadósság-csökkenés, és az adósságkövetelmény teljesül.

A költségvetés és a jegybank eltérõ növekedéssel számol 2019-re: az elõbbi 4,1 százalékkal, az MNB 3,5 százalékkal számol. A jegybank elõrejelzéséhez képest magasabb dinamikát elsõsorban a kedvezõbb munkaerõpiaci folyamatok miatt élénkebb lakossági fogyasztás magyarázza a költségvetés elõrejelzésében. A bérek becsült növekedése 2018-ban enyhén, 2019-ben érdemben meghaladja az MNB prognózisát a versenyszektorban és az állami szférában egyaránt.

A költségvetési javaslat idei és jövõ évi inflációs elõrejelzése is alacsonyabb a jegybankénál, feltehetõen fõleg a különbözõ olajárbecslések miatt. Ha az infláció meghaladja a tervezettet, novemberben pótlólagos nyugdíjemelés lesz szükséges, ezt az MNB figyelembe is vette. A GDP-növekedés, illetve a béremelések ütemének elmaradása a költségvetésben tervezettõl az alacsonyabb adóbevételek miatt kockázatos a büdzsére nézve. További kifogásként említi az elemzés, hogy a strukturális hiány nincs összhangban a középtávú költségvetési céllal, bár azt megközelíti, és 2019 után már az 1,5 százalékos cél alá csökken.

A költségvetési bizottság elfogadta a 2019-es büdzsé összegzõ módosító javaslatát. Továbbra is 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,7 százalékos inflációval és 1,8 százalékos deficittel számol az elõirányzat. A módosító javaslat elfogadta azt az indítványt, amely átcsoportosítana a költségvetésen belül hétmilliárd forintot. A mûködési költségvetés bevételei és kiadásai is esnek, a keret mindkét oldalon a felhalmozási költségvetéshez kerül, a deficit nem változik.

Lényeges módosítás volt a kkv-hitelezés elõsegítésére a Garantiqa kezességállományának emelése, és a bírói életpályához szükséges, 11 milliárd forintos átcsoportosítás. Bevezetik a beosztási pótlékot és a címpótlékot, de ezekhez nem rendel forrást a büdzsé.