A biztosítások fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank
2018.07.17
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) új kezdeményezésként honlapján beágyazott videóblogok (vlog) formájában is tájékoztatja a piacot és az ügyfeleket egy-egy jegybanki kezdeményezésrõl, jelentésrõl. A biztosítási piac jövõképérõl Kandrács Csaba az MNB ügyvezetõ igazgatója, a 2017. évi Biztosítási, pénztári és tõkepiaci jelentésrõl Nagy Koppány, az MNB igazgatója fejti ki gondolatait.

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Felügyeletének ügyvezetõ igazgatója Miért hasznosak a biztosítók? címmel a mindennapi élettel járó kockázatokra, és azok kezelésére hívja fel a figyelmet. 

A mindennapi élet elkerülhetetlen kockázatokkal jár: külföldi utazásaink során megbetegedhetünk, beázhat a lakásunk vagy autóbaleset részesei lehetünk. A kockázatok nem szüntethetõk meg, de kezelhetõk a biztosításokkal – hívta fel rá a figyelmet az MNB ügyvezetõ igazgatója.

Az MNB 10 éves stratégiai anyagot dolgozott ki a biztosítási piac fejlõdésének lehetséges irányairól, amelyben foglaltak, ha teljesülnek, a hazai biztosítási piac komoly fejlõdést tudhat magáénak.

Kandrács Csaba kifejtette: jelen körülmények között, hogy a gazdaság növekszik és a keletkezõ megtakarítások is bõvülhetnek, fontos lenne, hogy ezeknek a szabad forrásoknak legalább egy kis része az említett kockázatok mérséklésére fordítódjon. Felismerje a lakosság a biztosítás fontosságát, és azt, hogy a kockázatmérsékléssel nyugodtabb életkörülményeket tud saját maga és családja számára teremteni. (Itt tekinthetõ meg: Miért hasznosak a biztosítók?

Az MNV másik vblogjában Nagy Koppány, a Magyar Nemzeti Bank Biztosítás-, pénztár- és közvetítõk felügyeleti Igazgatóságának igazgatója egyebek mellett az MNB évente kiadott Kockázati jelentésérõl szólt. 

Nagy Koppány a jelentés üzenetei közül kiemelte, hogy hogy a biztosítási szektor, amely a válság következtében súlyos díjbevétel-csökkenést szenvedett el, ismét biztató növekedéssel büszkélkedhet. A szabályozási változásoknak köszönhetõen a befektetési életbiztosítások olcsóbban elérhetõk a lakosság számára.

A pénztári piacról szólva az MNB igazgatója hangsúlyozta, hogy az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak, illetve egészségpénztáraknál jelentkezõ kedvezõtlen tendencia megfordult. A munkáltatók kevesebb támogatást nyújtanak ebben a formában munkavállalóik számára, ugyanakkor a pénztári számlákra érkezõ alacsonyabb munkáltatói befizetéseket a magasabb egyéni befizetések egyre inkább ellensúlyozni tudják. (Itt tekinthetõ meg: https://www.youtube.com/watch?v=QbUrK87-Alo)