Sorra dõlnek ki a gépjármû-biztosítók Ukrajnában
2015.03.06
2014-ben mintegy 18 biztosítótársaságot zártak ki a kgfb-biztosítók szövetségébõl Ukrajnában, amely a legmeghatározóbb eseménynek számított az ukrán biztosítási piacon. Közülük csak egy hagyta el önként a szövetséget.

Négy másik társaságot azért zárták ki a tagok közül, mert nem tudták kifizetni a minimális garancia díjat a kártérítési alapba, két másik társaság – melyek korábban a top 10 gépjármû-biztosító közé tartoztak – fizetésképtelenné vált az elmúlt év során.

A szövetség adatai szerint 2014-ben a helyi biztosítótársaságok mintegy 7,5 millió kgfb-szerzõdést kötöttek, amely 14%-kal alacsonyabb volt a 2013-as szerzõdésszámnál. A csökkenés a politikai feszültségekkel, a kelet-ukrajnai eseményekkel magyarázható elsõsorban, de a gépjármû-állomány átlagéletkorának emelkedése, az üzemanyagár- emelkedés, valamint a kereskedelem és idegenforgalom csökkenése is hátrányosan érintette az ágazatot.

A biztosított jármûvek számának csökkenése ellenére a gépjármû-biztosítási díjbevételek 1,2%-kal emelkedtek, köszönhetõen az átlag 16%-os díjemeléseknek. Eközben a biztosítók által kifizetett károk nagysága 4,8%-kal csökkent.

Jelenleg Ukrajnában 62 aktív biztosítótársaság foglalkozik kgfb-biztosítással.