Gyorsabb és kényelmesebb kijutás a reptérre
2018.07.19
A külföldre utazó magyarok közel fele választja a repülõt mint közlekedési eszközt. A közép-európai régió vezetõ reptéri közösségi autómegosztója, a BeeRides az Invia.hu-val végzett közös kutatása szerint a reptérre jutásra átlagosan ötezer forintot költünk, a terminál megközelítése szempontjából pedig az ár és a biztonság a legfontosabb - írja a computerworld.hu

A több mint ezer autótulajdonos megkérdezésével zajlott felmérésbõl kiderült: az utazás idejére minden negyedik tulajdonos bérbe adná autóját, ingyenes parkolásért és a bérlésbõl jutó bevételért cserébe. A 30 000 parkolási napot követõen, a visszajelzéseket beépítve a BeeRides új csomagot dolgozott ki a hosszabb távon parkoló autótulajdonosok számára is, amely mostantól igénybe vehetõ.

A car sharing szolgáltatást kínáló BeeRides és az utazásszervezõ Invia.hu 2018. július 5-én zárult felmérésében a résztvevõk közel fele (47 százaléka) évente négyszer vagy annál többször utazik repülõvel; 45 százalékuk több éjszakára. A válaszadók jelentõs része (55 százaléka) Európát választja úticélként, ezen belül minden negyedik ember repül nyugat-európai országba.

A legtöbb ember nem hagyja utolsó pillanatra a becsekkolást: a kérdõívet kitöltõk 63 százaléka két órával a gép indulása elõtt odaér a terminálra. A válaszadók számára a Liszt Ferenc Repülõtérre jutás során a két legfontosabb tényezõ az ár és a biztonság; csak ezek után fontos a rugalmasság és a kényelem. Az utazók tehát elsõsorban az olcsóbb megoldásokat választják: 28 százalékukat ismerõs, barát vagy rokon viszi ki a reptérre, 25 százalékuk tömegközlekedik - a kutatásban résztvevõk szerint hiába a jó ár, túl kötött és a legkényelmetlenebb megoldás ez. Õket követik 21 százalékban azok, akik saját autóval jutnak ki és csupán 8 százalék megy taxival - ez utóbbi bár kényelmes, az ára igencsak magas (a belvárosból oda-vissza kb. 15 000 forint).

A válaszadók túlnyomó többsége (70 százaléka) a reptérre nem Budapestrõl érkezik, nem csoda tehát, hogy a felmérésben résztvevõk 31 százaléka több mint ötezer forintot költ a reptérre jutás során (különféle jármûvekkel). "A legjobb döntés az utazók szerint, ha saját autóval vágunk neki vagy ha ismerõsünk visz ki bennünket a reptérre" - mondta Bõsze Botond, a BeeRides egyik alapító-tulajdonosa és ügyvezetõje.

Ha az autóval rendelkezõket vesszük figyelembe, a Liszt Ferenc reptérre érkezõk többsége (34 százaléka) a reptér közelében, fizetõs parkolóban hagyja autóját, a válaszadók közel negyede pedig közvetlenül a reptéren parkol. Egy nyolcnapos út esetén a reptér hivatalos parkolójában 9 000-26 000 forint között mozog a parkolási díj, és a termináltól 5-6 percre lévõ parkolókban is elkölthetünk 6 200-12 500 forintot. Éves viszonylatban egyébként az adatok alapján 2 milliárd forintot költünk parkolásra a Liszt Ferenc Repülõtéren. 

A BeeRides car sharing szolgáltatása azokat célozza meg, akik nem csak az átlagosan 10 000 forintba kerülõ parkolási díjat szeretnék megspórolni (ingyenes parkolás, 24 órás õrzéssel), de az autójuk bérbeadásával utazásuk egy részét is megkeresnék (körülbelül 15 000 forintot), ami már egy fapados repülõjegy árának felel meg. A BeeRides-nál parkoló autótulajdonosok esetében az is fontos, hogy saját autójukkal idõben, biztonságban és kényelmesen érkeznek a reptérre, a bérbeadás végén pedig a térítésmentes, (átlagosan 5 000 forintba kerülõ) külsõ-belsõ takarítást követõen kapják vissza azt. 

A BeeRides a hosszabb ideig (több mint 30 napig) parkolóknak - pl. a külföldön élõknek vagy dolgozóknak - és a megnövekedett számú érdeklõdõknek, akik befektetési céllal vásárolnának autót, egy új ajánlatot állított össze. A visszajelzések alapján fejlesztett csomag része többek között a magas (akár 50 000 forint) fix havidíj az autótulajdonosnak, a nagyobb eseti költségekre szabott szervizgarancia és a flottakezelési szolgáltatás (ha nincs idõ a felmerülõ autóügyeket intézni). Ezek mellett garantált autóhasználatot biztosítanak azoknak, akiknek a bérbeadás idején mégis szükségük lenne autóra - akár egy váratlan reptéri hazaútra.