Két évet kaphatna az a sofõr, aki a veronai balesetben érintetthez hasonló buszt vezet
2018.07.22
A veronai buszbaleset miatt új paragrafussal egészítette ki a büntetõ törvénykönyvet a Fidesz. A beadott módosító javaslat lényege, hogy két évig terjedõ börtönnel lehet sújtani azt a sofõrt, aki olyan, iskolásokat vagy idõseket, betegeket szállító buszt vezet, amelyet engedély nélkül alakítottak át - írja a G7.

A 17 halálos áldozatot követelõ baleset kapcsán az olaszországi vizsgálat állapította meg, hogy a buszon két átalakítást is végeztek, engedély nélkül. Egyrészt öt fõvel megnövelték a busz férõhelyeinek számát, másrészt egy másik üzemanyagtartályt is beépítettek. 

Ezentúl a buszsofõrön komoly teher lesz annak ellenõrzésére, hogy a busz üzembentartója végzett-e átalakítást a jármûvön, és ha igen, akkor azt engedélyeztette-e. Az átalakítás ugyanis továbbra sem tilos, csak engedélyköteles. A gyakorlatban ennek ellenõrzését egyelõre nehéz elképzelni, márpedig ha a sofõr nem vesz észre bármilyen átalakítást, és nem tud meggyõzõdni annak jogszerûségérõl, akkor a börtönt kockáztatja.

A büntetéshez természetesen nem kell balesetnek bekövetkeznie, engedély nélkül átalakított busszal ugyanis elvileg egy métert sem lehet haladni közúton. A sofõrt tehát a közúti ellenõrzésen is megfoghatják, a buszt pedig az igazoltatás után gyanú esetén mûszaki vizsgára is küldhetik.