A nyári hétvégéken megnõ a segélykérõ bejelentések száma az Europ Assistance-nál
2018.07.22
A nyári hétvégéken számottevõen több segélyhívás érkezik a hazai utasbiztosítók többsége számára assistance szolgáltatást nyújtó Europ Assistance-hoz. Leggyakrabban Szlovéniából, Ausztriából, Horvátországból kérnek segítséget az ügyfelek, de sok hívást kapnak Szlovákiából és Romániából is – tette közzé a világ 208 országában assistance szolgáltatást nyújtó Europ Assistance (EA) magyarországi leányvállalata, az Europ Assistance Hungary.

„Minden Magyarországon értékesített utasbiztosításnak része az assistance szolgáltatás, probléma esetén a segélyhívások az assistance szolgáltatókhoz futnak be. A legtöbb hazai utasbiztosító assistance szolgáltatását ellátó Europ Assistance-hoz beérkezõ hívások az egészségügyi problémák közül a leggyakrabban a kirándulások során történt sérülések, illetve a gyermekek hirtelen megbetegedése miatt érkeznek be. Ilyen esetekben azonnal kapcsolatba tudunk lépni szerzõdött partnereinkkel, és megszervezzük a beteg orvosi ellátását, illetve a megfelelõ gyógyszer beszerzésében is segítünk” – mondja Kalmár László, az Europ Assistance Magyarországért is felelõs régiós vezetõje.

A legtöbb hívás a magyar turisták legkedveltebb úti céljaiból, a szomszédos országokból, Ausztriából, Szlovéniából és Horvátországból, illetve Szlovákiából, Romániából érkezik.

„Ha ügyfeleink bajba kerülnek, s felhívnak minket, a tapasztalatok szerint gyakran annak is óriási jelentõsége van, hogy egy baleset miatti nehéz, feszült helyzetben magyar nyelven tudják elmondani problémájukat. Így egy idegen országban a nyelvi nehézségek, a helyzet gyors összefoglalása sem jelent problémát, s azonnal el tudjuk indítani a segítségnyújtás folyamatát” – hangsúlyozza Kalmár László. Tapasztalataik szerint ezek az elõnyök jóval nagyobb jelentõséggel bírhatnak az olyan stresszes, feszült állapotban, amilyet egy baleset vagy a gyerek hirtelen megbetegedése okoz.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a hazai lakosság egyre többször utazik külföldre, ugyanakkor az átlagos, külföldön töltött idõ hosszúsága némileg csökken. A KSH adatai szerint a magyarok 2017-ben 7,54 milliószor utaztak külföldre, 2016-ban ez a szám jóval alacsonyabb, 7,1 millió volt, 2015-ben pedig nem érte el a 6,4 milliót. 

Jelentõsen emelkedett a külföldön eltöltött napok száma is: míg 2015-ben 39,9 millió napot töltöttünk külföldön, 2016-ban már 42,78, 2017-ben pedig 44,4 millió napot. Az átlagos kint tartózkodási idõ – a több napos kiutazások esetében - ugyanakkor csökkent: a 2015-ös átlagos 6,3 napról 2016-ban 6,0 napra, 2017-ben pedig 5,9 napra. Ez utóbbi adat azt mutatja, hogy kedveltek a többszöri, de rövidebb ideig tartó külföldi pihenések a hazai lakosság körében.