Géntérkép és adatlopás
2018.07.25
Az átlagember számára is elérhetõvé váló DNS vizsgálatok az adatlopás új dimenzióit nyitják meg - írja a Privátbankár.

A kereskedelmi célú DNS-vizsgálatok rendkívül népszerûek lettek, fõként az Egyesült Államokban vált elterjedté a gyakorlat, hogy kiderítsék az európai felmenõk eredetét. A statisztikák szerint a tavalyi Fekete Péntek alkalmából az egyik cég több mint másfél millió ilyen vizsgálókészletet adott el. A kereskedelmi célú értékesítés 2010-ben 15 millió dolláros értékesítése 2017-re már csaknem 100 milliós üzletággá nõtte ki magát, a várakozások szerint pedig 2022 már 300 millió dollár fölé is mehet az ágazat összbevétele.

Az USA-ban szövetségi és állami szinten több törvény is védi az embereket a genetikai megkülönböztetés ellen. Különösen fontos a Genetikai Információn Alapuló Megkülönböztetés Elleni (Genetic Information Nondiscrimination Act; GINA) szövetségi törvény, amely az embereket védi ez ellen. A törvényben azonban sok a kiskapu, ugyanis a rendelkezés nem vonatkozik a biztosítókra – egy életbiztosítás megkötése elõtt így a cég akár le is kérheti ezeket az információkat, hogy ez alapján alkossa meg a szerzõdést.

Az adatok a rendõrség számára is nyilvánosak lehetnek, ha bíróságon keresztül kérvényezik. Bár az utóbbi években több ezzel foglalkozó cég is megtagadta a hatóságokkal való együttmûködést, a gyakorlatban ez nem számított sokat.

Ezen cégek – bár névtelenül, de – gyakran harmadik félnek is kiadják információinkat kutatási célból, ráadásul a hackerek is hozzáférhetnek személyes adatainkhoz. A kritikusok szerint ráadásul a jogi környezet sem elég alapos a megfelelõ szabályozáshoz, Európában a GDPR erre is kiterjedhet, azonban összességében még mindig komoly veszély, hogy a személyes információk új dimenziója kerülhet a világ elé, ha nem vigyázunk.