Plakátkiállítás: 90 év biztosítástörténete egy helyszínen
2015.02.27
Mindent biztosít - A magyar biztosítási plakát (1900-1990) címmel nyílt kiállítás a napokban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A kiállítás biztosítási témájú plakátokat mutat be egy-egy korszak kiemelkedõ, neves alkotásaira fókuszálva. Az esemény megnyitóján a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) is képviseltette magát.

Mindent biztosít - A magyar biztosítási plakát (1900-1990) címû kiállítás közel egy évszázad biztosítási plakátjaiból mutat be egy nagy csokorra valót, és teszi hozzáférhetõvé az érdeklõdõk számára a hangulatos óbudai kiskocsmák tõszomszédságában. A múzeum szakembereinek az intézmény saját gyûjteménye és magángyûjtõk mûvei mellett nagy tekintélyû közintézményektõl - a Magyar Nemzeti Múzeumtól, az Országos Széchenyi Könyvtártól és a Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtártól – is sikerült kölcsön kapniuk néhány értékes kiállítási darabot.

A most megnyílt kiállítás már a harmadik olyan esemény a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM), amely a biztosítástörténethez vagy a biztosítási piachoz kötõdik. Néhány éve már az MKVM õrzi a dr. Deutsch Róbert nevét viselõ Biztosítási Szakkönyvtárat és Archívumot, ami különleges történelmi érték, s ugyanakkor nélkülözhetetlen a hazai biztosítástörténet kutatói számára. Alig két éve pedig a háború elõtt épült gyönyörû, patinás épületeket – az évszázados történelemmel rendelkezõ biztosítók székházait - bemutató fotókiállítást csodálhatták meg az érdeklõdõk.

„Mai használati tárgyaink, vagy akár a biztosításhoz kötõdõ darabok is évek múltán akár értékes múzeumi relikviákká válhatnak” – emelte ki megnyitójában Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója. Majd hozzátette, ezek a gyönyörû, patinás óbudai termek reményei szerint egyszer majd otthont adhatnak egy, a biztosítással kapcsolatos állandó kiállításnak is.

„Közel két évvel ezelõtt egy hasonló, szintén a hazai biztosítástörténetet felidézõ kiállítás megnyitóján találkozhattunk” - mondta köszöntõ beszédében Gilyén Ágnes, a szövetség kommunikációs fõosztályvezetõje. „Nagy örömünkre szolgál, hogy az idei évben is itt lehetünk egy hasonló eseményen, amely segít közelebb hozni a biztosítás fontosságát, történelmi szerepét az emberekhez. Sajátos múltidézés ez, mintha egy történelemkönyv lapjai elevenednének meg, a múlt század viharos, gyakran tragikus eseményei gyönyörû, néha megmosolyogtató módon ábrázolva.”