Bizalmatlan megtakarítók: készpénzben tartott vagyonok!
2011.12.15
Nyár óta több mint 300 milliárd forinttal nõtt a készpénzállomány, a megtakarítási formák közül szinte csak a bankbetétek kedveltek – írja az enpenzem.hu.

A gazdasági körülmények miatt az ügyfelek nagyobb arányban választanak rövidebb távú megtakarításokat, a forintbetétek 70 százaléka nem haladja meg a három hónapos futamidõt– tudta meg az enpenzem.hu CIB Banktól. A hosszú távú - például az adóoptimalizálást biztosító - befektetések iránt egyre csökken az érdeklõdés.

A jegybanki adatok szerint óriási méretet ölt a gazdaságban keringõ készpénz mennyisége: december elsejére majdnem 2,7 ezermilliárdot tett ki. Az átlagállomány pedig a nyári adatokhoz képest 355 milliárd forinttal nõtt.

Bárdos Tamás, a Signal életbiztosítási fõosztályvezetõje racionálisnak tartja, hogy a befektetõk rövid távú, azonnal mozgósítható tartalékokat építenek, melyek segíthetik a változó környezethez való rugalmasabb alkalmazkodást. A gazdasági környezet folyamatosan változik, és nagyfokú a bizonytalanság az emberekben a jövõvel kapcsolatban. Ez pedig nem kedvez a biztosítási termékek értékesítésének.

Az egyszeri díjas életbiztosítások a rugalmasságot biztosítják, azonban a tõzsdék gyenge teljesítménye mellett nem tudnak többlethozamot biztosítani. Emellett – tette hozzá Bárdos - a jegybanki alapkamat emelkedésével párhuzamosan a kereskedelmi bankok betéti kamatai is emelkedésnek indultak, így akik képesek megtakarításra, az év hátralévõ részében a kockázatmentes banki termékeket részesítik inkább elõnyben.

Lehoczky László, az MKB pénztárainak vezetõje elmondta, egészségpénztárukba az idén szinte pontosan annyi befizetés érkezett, mint tavaly. A munkáltatóktól viszont kevesebb volt a hozzájárulás. Lehoczky úgy látja, ez a minimális elmaradás megmaradhat az év végére is.

Ludvai Judit, az Aegon pénztárszolgáltató vezérigazgatója úgy érzi, egyre nagyobb a nyitottság az öngondoskodásra. Ezt az idén nyereményakcióval is igyekeznek fûteni, de az eredményekrõl még korainak tartja bármit is mondani.