Õk járhatnak jól az új cafeteria-rendszerrel: erre megy a Szép-kártya
2018.07.29
A statisztikák szerint a Szép-kártyán lévõ összegek 70 százalékát a vendéglátóhelyeken költik el, míg a szálláshelyeknek az ötöde jutott eddig. Éppen ezért nem meglepõ, hogy 2019-tõl - az új cafeteria rendszer életbe lépése - is a vendéglõsök járhatnak jobban a Szép-kártyával, mint a szállodások - írja a Pénzcentrum.

A különféle cafetériás juttatásoknál a Szép-kártya kivételével megszûnik az adókedvezmény. Az egyik választási lehetõség a megszûnõ adókedvezményes cafetériaelemek béresítése, ahol persze a munkavállaló az eddigi nettó, a munkaadó viszont az eddigi bruttó juttatáshoz fog ragaszkodni. Néhány elemet persze megtarthat adókedvezmény nélkül is a munkáltató, például ha egy cafetériás juttatás nyújtására egy szolgáltatóval hosszabb távra szerzõdött, de hát ez többe is fog neki kerülni, kérdés, minek a rovására - hivatkozik a portál a blokkk.com közleményére.

És mindehhez hozzátartozik az is, amirõl kevesebbet hallani - emlékeztet a portál, hogy azért 2019-ben is lesz béremelés, hiszen lesz munkaerõhiány is, amibe beleolvadhat a cafetéria béresítése is, így nem fog a munkavállaló kevesebbet hazavinni hó végén a korábbinál, hanem a várhatónál kisebb lesz a bérnövekmény.

A munkaadók részérõl a cafetéria lelke az adókedvezmény, így ha ezzel élni akar, akkor csak a Szép-kártya marad. Szerencsére annak három zsebe van, bár korlátozásokkal, éves keretösszegekkel. Ez azt is jelenti, hogy nem lehet minden régi cafetériát ide átnyomni, de elõreláthatóan nõni a fog Szép-kártya juttatások összege.

És ezzel inkább a vendéglõsök járhatnak jól, hiszen nem minden munkavállaló igényli, vagy eleve meg sem engedheti magának, hogy többet, vagy egyáltalán turistáskodjon. Így marad a vendéglõ, munkaidõben is persze, ahol van, ott munkahelyi étkezdében. Az eddigi számok ráadásul azt mutatják, hogy ez korábban is így volt, a Szép-kártya pénzek nagyja, 70 százaléka a vendéglátásba folyt. A szálláshelyeknek csak a kisebbik része jutott. 

2017-ben másfél milliónál is több volt a Szép-kártya birtokosok száma. A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint a Szép-kártya juttatás alapján öt esztendõ alatt összesen legalább 470 milliárd forintot költöttek el a családok. Ennek a pénznek azonban csak alig több mint ötöde ment el a szálláshelyeken, ami a szálláshelyek összes bevételének 10 százaléka alatt mozgott. A belföldi turisztikai költekezésben persze már tetemesebb a súlya, 20-25 százalék között hullámzott az elmúlt években.