Budapesten élnek legtovább a nõk és a férfiak
2018.08.01
Továbbra is a nõk tervezhetnek hosszabb távra. A múlt évben született nõk a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint várhatóan 79 évet élnek majd, a férfiak pedig 72,4-et. Ez néhány tizeddel jobb, mint a három évvel ezelõtti eredmények, amikor a férfiak 72,09, a nõk 78,61 évre számíthattak. Vagyis a nõk és férfiak halandósága között még mindig jelentõs a különbség, a mérséklõdés a 2000-es évek eleje óta tapasztalható, mert a férfiak várható élettartama elkezdett gyorsabban emelkedni, mint a nõké.

Talán nem sokan gondolnák, de a leghosszabb életkilátásokkal ma a Budapesten élõk rendelkezhetnek. A nõk 80,1 évvel vezetnek, a férfiak valamivel több mint 74 esztendõvel számolhatnak. A nõk szempontjából az ország nyugati részein, Gyõr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyékben a legjobb a helyzet, itt a nõk életkora egységesen 79 körül alakul. Nagy területi különbségeket nem tapasztalhatunk, hiszen a leggyengébb életkilátásokkal jellemezhetõ megyékben – Borsos-Abaúj-Zemplén, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok – is alig marad el a hetvennyolc évtõl a nõk várható életkora.

A férfiaknál ennél nagyobb különbséget mutatott ki a KSH: egy fõvárosi férfi a nógrádiak és a borsodiak életkorához képest négy évvel tovább él. A legrosszabb a mutató Nógrádban, 69,99 évvel.