Jelentõs károkat okoznak a heves esõzések
2014.08.01
A heves esõzések miatt helyenként igen súlyos árvizek alakultak ki Kelet-Európában, melyen belül Románia dél-nyugati része különösen érintett.

Különösen sok csapadék hullott az elmúlt 72 órában Románia Gorj és Valcea megyéiben. Románia meteorológiai és hidrológiai intézete vörös riasztást adott ezekre a tartományokra, amely jelentõs árvízre figyelmeztet. A heves esõzések miatt Novaci városától nem messze, három faluból összesen 500 embert kellett evakuálni, miután a Gilort folyó kilépett a medrébõl és 75 lakóházat elöntött. Az árhullámok miatt ketten életüket vesztették, a földcsuszamlások pedig utakat zártak el és hidakat tettek tönkre, melynek következtében egy vonat is kisiklott.

A heves esõzések és a jégesõ a növényekben is kárt okozott. A romániai gazdák szövetsége becslései szerint a növényi kultúrák 40-60%-a megsemmisült, a gabona terméshozama 20-30%-kal csökkent. A következõ napokban is további nagy mennyiségû csapadékot jósolnak Románia délnyugati részére, a Caras-Severin, Mehedinti és Dolj térségére pedig narancssárga figyelmeztetést adtak ki mára és holnapra.

Bulgáriában, az ország középsõ részét érintõ viharos esõzések következtében egy ember vesztette életét, több falu áram nélkül maradt, az árvíz pedig a helyi infrastruktúrában is károkat okozott.

Romániában 2005-ben négy katasztrofális árvíz söpört végig, melyek mintegy 40 ezer lakóházban okoztak kárt, közel 2 milliárd dollár értékben. Ugyanakkor a viszonylag alacsony biztosítási penetráció, fõleg a vidéki területeken igen alacsony, mindössze 1% körüli biztosítási veszteséget eredményeztek.

2010-ben a román kormány bevezette a kötelezõ árvízvédelmi biztosítást, melyhez a fedezetet egy katasztrófa biztosítási pool (PAID) nyújtja. Azonban a rendszer bevezetése, érvényesítése nem zajlott túl szigorúan, így a penetráció 2012-ben is csak 3% volt.