Lassított az európai gazdaság
2018.08.02
Az elsõ negyedévihez képest lassult és elmaradt a várakozásoktól is a gazdasági növekedés második negyedévi üteme az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden kiadott elõzetes becslése szerint.

Az Eurostat elsõ olvasatában az euróövezet 19 tagállamában 0,3 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,4 százalékkal nõtt a bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben az elõzõ negyedévhez képest.

Az éves GDP-növekedés az euróövezetben 2,1 százalék, az EU-ban 2,2 százalék volt a második negyedévben. Az euróövezetben a második negyedévre 0,4 százalékos negyedéves és 2,2 százalékos éves GDP-növekedést vártak piaci szakértõk.

Az elsõ negyedévben 0,4 százalékos negyedéves GDP-növekedést regisztráltak az euróövezetben és az EU-ban egyaránt. Az évesített GDP-növekedés az euróövezetben 2,5 százalék, az EU-ban 2,4 százalék volt az elsõ negyedévben.

Júliusban több mint ötéves csúcsra emelkedett az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat elõzetes adatokra támaszkodó, kedden közzétett kimutatása szerint.