Swiss Re: egyre nõ a természeti katasztrófák veszélye
2013.03.29
A természeti katasztrófák, valamint az ember által okozott katasztrófák 2012-ben együttesen 145,4 milliárs euró veszteséget okoztak, és hozzávetõleg 14 000 emberéletet követeltek- derül ki a Swiss Re viszontbiztosító legfrissebb tanulmányából.

Az Egyesült Államokban bekövetkezett nagyobb idõjárási események 77 milliárd dollárral emelték meg a biztosítási követeléseket, ezzel tavalyi lett a valaha nyilvántartott harmadik legdrágább év.

Ez az összeg viszont még mindig jóval alacsonyabb, mint a 2011-ben keletkezett 126 milliárd dolláros rekord, amit a földrengések és az ázsiai-csendes-óceáni áradások együttesen eredményeztek.

2012-ben a tíz legdrágább biztosítási eseménybõl kilenc az Egyesült Államokban következett be, ugyanakkor a rendkívül magas észak-amerikai biztosítási penetrációnak köszönhetõen 65 milliárd dollár, vagyis a régióban keletkezett 119 milliád dolláros gazdasági veszteség több, mint a fele biztosítva volt.

Mind gazdasági, mind pedig a biztosított veszteség szempontjából az év legdrágább eseménye a Sandy hurrikán volt.

Becslések szerint a Sandy hurrikán összesen 70 milliárd dollár gazdasági veszteséget okozott, ezzel pedig a 2005-ös Katrina hurrikán mögé került, mint a történelem második legnagyobb pusztítást okozó hurrikánja. Az általa okozott biztosított veszteség hozzávetõleg 35 milliárd dollár volt, ebbõl pedig 20-25 milliárd dollárt a magánszektor fedezett. A fennmaradó biztosítási veszteségeket a Nemzeti Árvízbiztosítási Program (NFIP) fedezte.

A legnagyobb területen pusztító észak-atlanti hurrikán, és a hatalmas vihart követõ árvíz jelentõs veszteségeket okozott az Egyesült Államok keleti partjának sûrûn lakott területein. Neki köszönhetõ az Egyesült Államok történetében a legsúlyosabb áramkimaradás, ami természeti katasztrófa által következett be.

Matthias Weber, a Swiss Re szakértõje megjegyezte, hogy a Sandy hurrikán komoly kihívások elé állította az iparágat. Továbbá kihangsúlyozta, hogy fel kell készülni, hogy az ilyen szélsõséges idõjárási események elõfordulási gyakorisága növekedhet.

A tanulmányban bemutatott szimulációs gyakorlat azt igyekszik szemléltetni, hogy a tengerszint 0,25 méterrel történõ megemelkedése 2050-ig, majdnem a kétszeresére növelné a szélsõséges árvízi események bekövetkezésének valószínûségét.

A biztosítók számára ez azt jelenti, hogy egy 20 milliárd dollár értékû biztosítási káresemény, amely ma 250 évente egyszer fordul elõ, feltehetõen 140 évente fog bekövetkezni.