Minden huszadik lakás külföldieké
2018.08.03
Budapest belvárosában és Nyugat-Magyarországon a lakások tizedét már külföldiek vásárolják, a legmagasabb értékû ingatlanokat a kínaiak. A ke­resletet ugyanakkor nem a hazánkba beköltözni akarók, hanem a már itt élõk generálják - írja a Világgazdaság.

Tavaly 7371 lakást vásároltak meg külföldi állampolgárok, ami a teljes lakáspiaci forgalom 4,8 százaléka – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idei, elsõ negyedévi adataiból. A vevõk csaknem kétharmada valamely európai uniós tagállam polgára volt.

A német, a kínai és a román állampolgárok egyaránt ezret meghaladó számban vásároltak lakásokat. Míg a jellemzõen idõsebb, német, holland és svájci vevõk fõleg vidéken vesznek lakást, a jóval fiatalabb kínaiak túlnyomórészt Budapestet preferálják. Ennek megfelelõen a legtöbbet, átlagosan 41 millió forintot a kínaiak fordítottak lakásvásárlásra, míg az említett nyugat-európai országokból érkezõ vevõk ennek kevesebb mint felét. A legolcsóbb lakásokat a román állampolgárok keresték, jellemzõ költésük 11 millió forint volt.

A középmezõnyben lévõ, valamivel több mint 220 orosz befektetõ átlagosan 32 millió forintot fizetett Magyarországon ingatlanvásárlásra, a franciák és a vietnámiak pedig 33 és 32,8 millió forintot.

Budapesten az összes eladott lakás 8,8 százaléka került külföldi tulajdonba, ezek átlagos 36,3 millió forintos értéke nagymértékben meghaladta a magyar vevõkre jellemzõ 23,4 millió forintot. A külföldiek a legtöbb lakást a VI., a VII. és a VIII. kerületben vették meg (kerületenként 400-nál többet), míg részesedésük az V. kerületben lett a legmagasabb, ahol az általuk kötött 257 adásvétel a kerület lakásforgalmának egyharmadát tette ki. Tíz százalék fölötti volt a külföldi vevõk aránya az említettek mellett az I., a II. és a IX. kerületben is.

A vidéken lakást vásárló külföldiek fõként az ország középsõ és nyugati területei iránt érdeklõdtek. Õk kötötték a szerzõdések 9-10 százalékát Somogy és Zala megyében, Gyõr-Moson-Sopron megyében pedig a szerzõdések csaknem 8 százaléka köthetõ hozzájuk. Hasonló nagyságrendû, 400 fölötti vásárlást regisztráltak Pest megyében is, azonban itt ez jóval kisebb, 2,5 százalékos piaci részesedés. Vidéken a külföldiek átlagosan 12,9 millió forintot, a belföldi vevõk pedig 11 millió forintot fizettek az ingatlanokért.

Az Ingatlan.com a keresleti oldalt vizsgálta meg a hazai lakáspiacon. A legnagyobb a kereslet Németországból a magyarországi lakásokra, közel 19 ezer megkeresés érkezett onnan az idei év második negyedévében. A második legtöbb külföldi érdeklõdés az Egyesült Királyságból jött, onnan több mint 12 ezer lakás után érdeklõdtek, a harmadik pedig Ausztriából: a szomszédos országból több mint tízezer lakáshirdetés feladójánál jelentkeztek.