Az agglomerációt fejlesztheti a támogatás
2018.08.03
A kistelepüléseken a megemelt CSOK ellenére sem sokan vágnak majd lakásvásárlásba, lakásépítésbe, mivel azon túl, hogy nehéz lesz hitelt találni, a településeket is vonzóvá kell tenni. Az agglomerációs települések ugyanakkor nyerhetnek. Megfontolandó, hogy a na­gyobb támogatás ne az öt-, hanem a tízezer fõ alatti településekre legyen érvényes - írja a Világgazdaság.

Bár a kormány múlt héten bejelentett döntése szerint az ötezer fõ alatti településeken – a Modern falu programhoz kapcsolódva – jelentõsen megemelnék a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) mértékét, az intézkedés hatásaival kapcsolatban nemcsak azért van bizonytalanság, mert nem ismertek a részletei, hanem azért is, mert sokak szerint a tervbe vett lépések nem érik majd el a kívánt célt.

A lakosság városokba áramlása nem magyar jelenség, az urbanizáció szerte a világon tapasztalható. A kisebb települések egyszerûen nem képesek olyan szintû infrastruktúrát, közszolgáltatást nyújtani, mint a városok, ráadásul a munkahelyek is inkább a nagyobb népességû területekre korlátozódnak.
A kormányzati tervek szempontjából látni kell, hogy az érintett 2873 ötezer fõ alatti kistelepülés (ahol 3,15 millió ember él) döntõ részénél nincs érdemi mobilitás. Az OTP Ingatlanpont közleménye szerint nagyjából 200 olyan település van az országban, ahol az elmúlt évben egyáltalán nem adtak-vettek házat, ingatlant, és további 400-500 faluban legfeljebb egy-két tranzakciót regisztráltak. Márpedig ha nincs érdemi forgalom, kereslet, akkor ott bizony az ingatlanok értékállósága kérdésessé válik.

A mostani – részleteiben persze még nem ismert – szabályozás legnagyobb problémája az, hogy a megemelt CSOK mellé lakás vásárlása, építése esetén jó eséllyel nem tudnak majd beállni a bankok a hiteleikkel.

Ennek oka az, hogy a fedezet értékesíthetõsége sok településen most a nullával egyenlõ, a lakások piaci értékéhez képest számított fedezeti érték olyan alacsony lehet, hogy mellé csak viszonylag szerény összegû hitel társulhat – nagy kérdés, hogy a falura költözõk mekkora része vállalna vagy tudna vállalni nagyobb önerõt az új falusi lakásért.

Persze, a lemaradó régiókban – Békés, Tolna, Nógrád megye kisebb településein – ma már a jelenlegi CSOK támogatás is elég lehet egy használt lakás megvásárlásához, a támogatások megemelése tovább bõvítheti ezt a kört – mondta a lap kérdésére Balogh László, az Ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje. Szerinte és a banki szakemberek szerint is a CSOK változtatása a jelenlegi paraméterek mellett leginkább a fõváros és a nagyobb vidéki városok agglomerációs területein lesz képes érdemi keresletet gerjeszteni – a legkisebb települések jövõjét aligha biztosítja majd. Az OTP már idézett felmérése szerint az ezer fõnél kisebb településeken az ingatlanok 23 százaléka lakatlan.