Világszerte lefelé indultak a lakásárak
2018.08.08
A világ legnagyobb városaiban kezd helyre billenni az egyensúly a lakáspiaci kereslet és kínálat között, ami ebben az esetben a négyzetméterárak eróziójával jár együtt. Ez alól London és New York sem kivétel – derül ki a Világgazdaság cikkébõl.

Tovább zuhantak az ausztrál ingatlanárak, csak júliusban 0,6 százalékkal csökkentek, ami a legnagyobb havi esés 2011 óta. Már zsinórban tizedik hónapja tart ez a trend, a zuhanást épp a két legnagyobb város, Sydney és Melbourne vezeti. Jelentõs fordulat ez attól az országtól, ahol a hitelezési boom miatt nemrég még havi 10 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak.
Az áresés oka leginkább a mesterségesen visszafogott hitelezésben keresendõ. Az ausztrál törvényhozás korábban – látván, hogy az olcsó hitelek túlpörgették a piacot, és a nagyobb részesedésért vívott verseny közepette a hitelfeltételek sokat romlottak – megszigorította a bankokra vonatkozó szabályokat, hogy meggátolja a kockázatos hitelfelvételeket. A lépés a vevõknek is fájt, de leginkább az ingatlanpiaci befektetõknek, emiatt esett is a beruházási hajlandóság. Az elemzõk szerint nem látni olyan körülményt, amely a csökkenést megfordítani vagy legalább fékezni tudná, de nem is látják bajnak, hogy több évnyi emelkedés után kicsit hûl a lakáspiac.

Ausztrália különleges helyzetben van ugyan, de a lakáspiac felfutása világszerte megtorpanni látszik. Az okok többnyire hasonlók. Ezek közé sorolják az emelkedõ kamatkörnyezetet, a hitelhez jutás megdrágulását. A túlzott kereslet visszafogására több új adóformát vezettek be, de az irreálisan magasra emelkedõ négyzetméterárak miatt eleve egyre kevesebben vásárolnak lakást.
London a világ egyik legdrágább és legvonzóbb ingatlanpiaca, ám a horribilis lakásárak az idén itt is csökkenni kezdtek.
Leginkább a Brexit okozta bizonytalanság, valamint az amúgy is rendkívül magas árak fogják vissza a keresletet. A 2014-es ingatlanpiaci csúcs óta 18 százalékkal esett az átlagos négyzetméterár, de vannak olyan kerületek, ahol a lakások értékének harmada eltûnt – idéz a lap a Savills ingatlanpiaci elemzésébõl. Közben pedig a befektetõk rekordszámú luxusapartman építésébe vágtak bele – ami elég visszás jelenség egy olyan városban, ahol épp megfizethetõ lakásokból van a legnagyobb hiány.
A New York-i ingatlanpiacon már zsinórban harmadik negyedéve esnek az árak, mivel a korábbi felfokozott beruházási kedv miatt óriásira nõtt a kínálat. A Bloomberg becslése szerint 7000 szabad apartman volt a piacon idén június végén, egy évvel korábban még 11 százalékkal kevesebb. Ugyanezen idõhorizonton 17 százalékkal estek a lakáseladások.
Emellett New Yorkra is jellemzõ, hogy a négyzetméterárak már irreálisan elszálltak, egyre szûkebb a fizetõképes vevõkör. A trend folytatódhat, az elemzések szerint az év hátralévõ részében 4600 új luxuslakással készülnek el a beruházók, ezért csökkenhetnek az árak.
Kína sikerrel hûtötte le túlfûtött ingatlanpiacát, és állította csökkenõ pályára az árakat. Több mint harminc különbözõ szigorítást vezetett be a kormány, korlátozták a többi közt a jelzáloghitel-felvételeket, az egy fõ által vásárolható ingatlanok számát, de az árnyékhitelezés elleni fellépés is sokat segített a túlpörgõ piacon.