Kiderült, mi aggasztja leginkább a kockázatkezelõket
2011.12.16
A kockázatkezelõk véleménye szerint a Szolvencia II követelményei jelentik a legnagyobb kihívást az európai biztosítási piac számára, de a leminõsítések is komoly aggodalomra adnak okot – derül ki a Torus biztosító felmérésébõl.

A brüsszeli Európai Kockázat Menedzsment Szövetség (FERMA) októberi fórumán végzett közvélemény kutatáson, a megkérdezett kockázati szakértõk mintegy 29%-a nevezte meg az EU új tõkemegfelelési intézkedéseit a legnagyobb kihívásként. Az európai leminõsítéseket a válaszadók 26%-a említette, míg 23% a biztosítók tõkehelyzetét is befolyásoló katasztrófa eseményeket nevezte meg legaggasztóbb kihívásként.

Az európai piacot formáló témák között került megemlítésre az egyre növekvõ kereslet az ellátási lánc fennakadása által okozott károkat fedezõ biztosítási termékek iránt, valamint az biztosítást vásárlók körében egyre inkább megfigyelhetõ trend, miszerint igyekeznek kockázataikat minél több szereplõ között megosztani.

A Torus International vezérigazgatója a felmérés kapcsán elmondta: „Az üzleti folyamatok fennakadására fedezetet nyújtó biztosítások iránt megnövekedett érdeklõdést az idei elsõ félévben tapasztalt óriási természeti katasztrófák magyarázzák. A piac számára nem csak a szükséges kapacitások biztosítása jelent kihívást, hanem az ilyen jellegû kockázati kitettség felmérése, megértése is.”

A több biztosító közötti kockázatmegosztásra is egyre nagyobb nyitottságot mutatnak az ügyfelek. A válaszadók több mint háromnegyede (76%) szerint ez a tendencia a következõ egy-két évben fokozódni fog. Több mint 60% választana általános és speciális biztosítót együttesen kockázatai fedezésére.

A felmérés a termékfejlesztés, valamint a biztosítók közötti fokozódása iránti igényre is rávilágított, miután a válaszadók közel fele (48%) kifejezetten elégedetlen az európai piacon jelenlévõ biztosítási termékekkel és szolgáltatásokkal. A megkérdezettek közel negyede (23%) szerint a piacot a helyi szereplõk uralják le, emiatt verseny fokozódását tartják szükségesnek. További 22% arra a következtetésre jutott, hogy az európai piacon kínált termékek ugyan az igényeknek megfelelnek, azonban túl kevés szereplõ kínálja õket.