20-40 százalékkal is felviheti a BMW-gyár a debreceni ingatlanárakat
2018.08.09
Mester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezetõ elemzõje szerint 20-30, vagy akár 40 százalékkal is emelkedhetnek a lakásárak Debrecenben 3-4 éven belül, amikor igazán beindul a gyártás a BMW új, a hajdúsági városban létesülõ gyárában – írja a piacesprofit.hu.

Mester Nándor szerint ez azért várható, mivel újabb szakemberek érkeznek, adott esetben a családjukkal, szállásra van szükségük, szeretnék a gyerekeket iskolába járatni, vásárolniuk kell, ez pedig mind keresletnövekedést okoz, ami fölfelé hajtja az árakat.
A szakember tapasztalatai szerint a másik két magyar autógyári városban az ingatlanszektor szinte minden alágazata dinamikusan fejlõdött, talán a hotelpiac nem annyira, de az ipari és kereskedelmi ingatlanok (üzlethelyiségek, üzletközpontok), a telekpiac és a lakáspiac igen. Erre számítanak Debrecenben is.
Az elemzõ kitért arra is, hogy már tart három jelentõs lakóparképítés a városban, az egyik a vége felé jár, a másik kettõ révén pedig 350 újépítésû lakás lesz elérhetõ a piacon másfél éven belül.
Hozzátette: Gyõrben és Kecskeméten az elsõ, átmeneti idõszakban inkább a lakásbérleti piac bõvült dinamikusan, Debrecenben is valószínûleg ez növekszik majd, valamint a befektetési célú lakásvásárlás az említett új lakásokból akár a következõ évben is.