Allianz Csoport: erõs második negyedév
2018.08.14
A 2018-as sikeres évkezdetet követõen az Allianz Csoport a második negyedévben is jó teljesítményt nyújtott, az eredmények a 2017 második negyedévi értékek közelében maradtak, illetve meghaladták azokat. A bevételnövekedés árfolyam- és konszolidációs hatásoktól megtisztított mértéke 6,5 százalék volt, ezen belül minden üzletág erõteljes növekedést ért el – tette közzé az eredményeket az Allianz Csoport.

A teljes díjbevétel 2,9 százalékkal nõtt az elõzõ évhasonló idõszakához képest, összege elérte a 30,9 milliárd eurót. A mûködési eredmény 2,3 százalékkal 3,0 milliárd euróra növekedett az elõzõ évi 2,9 milliárd euróhoz képest. A teljes kezelt vagyon bõvülésébõl és a magasabb hozamból adódó magasabb bevételnek köszönhetõen a vagyonkezelési üzletágban is nõtt a mûködési eredmény. Ez bõven ellensúlyozta az élet- és egészségbiztosítási üzletág mûködési eredményében tapasztalt visszaesést.
Az egy részvényre jutó eredmény alapértéke (EPS) az elõzõ év azonos idõszakában elért 8,45 euróhoz képest 5 százalékkal, 8,86 euróra nõtt 2018 elsõ félévében. Az évesített sajáttõke-arányos megtérülési mutató (ROE) 13,8 százalékra nõtt a teljes 2017. évi 11,8 százalékhoz képest. A 2018 elsõ negyedévében elért 225 százalék után a második negyedév végi 230 százalékos Szolvencia II szerinti tõkemegfelelési mutatójával az Allianz megõrizte erõs tõkeellátottságát.
2018 elsõ félévében a mûködési eredmény 5,9 milliárd euróról 1,8 százalékkal, 5,8 milliárd euróra csökkent, elsõsorban az élet- és egészségbiztosítási üzletág visszaesése miatt, amelyet a befektetési hozam normalizálódása és a devizaárfolyamok kedvezõtlen alakulása okozott. A vagyonkezelési üzletágban a mûködési eredmény a teljes kezelt vagyon bõvülése miatti magasabb bevételnek köszönhetõen nõtt. A vagyon- és felelõsségbiztosítási üzletág mûködési eredménye kismértékben nõtt az elõzõ évhez képest. Összességében az elsõ hat hónapban elért mûködési eredmény valamivel meghaladja a teljes éves céltartomány felezõpontját. Az alacsonyabb nyereségadó ellensúlyozta a mûködési és nem-mûködési eredmény visszaesését, ennek köszönhetõen a részvényesek számára adózott eredmény változatlanul 3,8 milliárd euró volt.
Vagyon- és felelõsségbiztosítás: erõteljes belsõ növekedés és jó mûködési teljesítmény: 2018 második negyedévében a bruttó díjbevétel 12,1 milliárd eurót tett ki az elõzõ év azonos idõszakában elért 11,7 milliárd euróhoz képest. A kombinált hányad 2018 második negyedévében 93,7 százalékról 94,1 százalékra nõtt, amely magasabb kárhányadot tükröz; ez a jelentõs veszteségek és az idõjárással összefüggõ események nagyobb összegének tudható be, amelyet részben ellensúlyoz a jobb költséghányad. A mûködési eredmény gyakorlatilag változatlan, az elõzõ év azonos idõszakában elért 1,446 milliárd euróhoz képest 1,455 milliárd euró volt.
Élet- és egészségbiztosítás: további javulás mutatkozott, bár a mûködési eredmény 1,128 milliárd euróról 4,6 százalékkal 1,075 euróra csökkent, miután a spanyolországi és németországi életbiztosítási üzletág alacsonyabb befektetési hozamot ért el. A fõként az Egyesült Államok felõl a dollár gyengülése miatt jelentkezõ kedvezõtlen devizaátváltási hatások szintén hozzájárultak a visszaeséshez. Ugyanakkor az új értékesítés 3,5 százalékos eredményhányada jóval meghaladja a célértéket, az új értékesítés értéke pedig a negyedév során 491 millió euróra nõtt.
Vagyonkezelés: tovább nõttek a bevételek és a mûködési eredmény – minden eddiginél nagyobb a teljes kezelt vagyon. 2018 elsõ negyedévének végéhez viszonyítva a kezelt vagyon értéke 35 milliárd euróval (2,5 százalékkal) nõtt, és elérte az 1464 milliárd eurót.