Kitolódik a fõszezon a belföldi turizmusban
2018.08.18
Tovább tart az idei nyár, miután a szállásfoglalások a szokottnál késõbb, csak augusztus 26-tól esnek vissza a fõszezon végét jelentõ mértékben. Június közepétõl augusztus végéig, augusztus 20-ig szokott tartani a fõszezon, amit múlt idõbe lehet tenni, idén ugyanis egy héttel tovább vannak csúcson a foglalások – tudta meg a Világgazdaság Keresztes Nórától, a Szallas.hu marketingmenedzserétõl.

A piacvezetõ foglalási portál illetékese a lap kérdésére elmondta: az iskolaszünetet kis híján lefedõ fõszezon után körülbelül 7,7 százalékkal csökken az egy fõre jutó foglalási érték. A szolidabb árazású, de még sokáig tökéletes utószezont a családosok már nem tudják kihasználni, a nyár végét õk az iskolakezdésre való felkészülésre tartogatják.
Az idén az elõfoglalások volumenébõl ítélve nyárias, azaz erõteljes forgalmat hozó szeptemberre van kilátás. A hazai települések közül az õsz elsõ hónapjában Eger, Budapest és Hajdúszoboszló vonzza a legtöbb kikapcsolódásra vágyót, az élbolyba ekkor ugrik fel Miskolctapolca, Hévíz és Egerszalók a legnépszerûbb települések között az augusztus 20-i hosszú hétvégén még szereplõ Balatonlelle, Balatonfüred és a vélhetõen csak alkalmilag kiesõ Debrecen helyére.
Az augusztus 20-i hosszú hétvége az idén rendkívüli mértékû, a tavalyi hasonló idõszakinak a két és félszeresét kitevõ forgalmat hoz a foglalások alapján. A Szallas.hu összesítése szerint foglalásonként a hosszú hétvégére átlagosan 46,6 ezer forintot költenek az utazók, a SZÉP-kártyával pedig 39 ezret. A fõszezon augusztusban csúcsosodik ki, amikor lényegében a fél ország szabadságra megy néhány napra. Hogy ez igaz, azt a foglalások alakulása is tükrözi: látszik, hogy sokan most a nyár utolsó hónapjára idõzítették éves szabadságukat. Idén az augusztus 20-ával kezdõdõ hét is végig forgalmas marad, több helyen szokatlan telt házas idõszakot hoz.