Káosz, anarchia és korrupció a magyar egészségügyben
2018.08.19
Súlyos gazdálkodási szabálytalanságokra, hiteltelen leltározásra, hamis nyilatkozatokra és nem utolsó sorban korrupcióra bukkantak az Állami Számvevõszék (ÁSZ) ellenõrei – idéz a Magyar Idõk cikkébõl a vg.hu.

Több kórházat és szakrendelõt is ellenõrzött az Állami Számvevõszék, melynek során rendkívüli állapotokra bukkant az intézmény – írja a Magyar Idõk. Az ÁSZ elnöke szerint új gazdasági irányításról kell gondoskodni azokon a helyeken, ahol az intézményvezetõ nem tartja be az alapvetõ gazdálkodási szabályokat.
Anarchia. Botrány – ez a két szó jutott elõször Domokos eszébe, amikor az ellenõrzések eredményeirõl kérdezték.
Az elnök elmondta, hogy: találtak olyan kórházat, ahol közbeszerzés nélkül vettek termékeket és szolgáltatásokat, ezzel figyelmen kívül hagytak minden jogszabályt; több kórháznál is kiderült, hogy nem vezettek hiteles leltárt, így nem lehet megmondani, hogy a készletük valójában hogy áll; átláthatatlan elszámolásokra is bukkantak; a szakrendelõk számos esetben hamis nyilatkozatot tettek gazdálkodásukat illetõen, így például költéseik lekövethetetlenek; egyetlen ellenõrzött intézményben sem alakították ki kielégítõen a korrupció elleni kontrollrendszereket.
Domokos szerint a fent említett pontok azért jelentenek rendkívül nagy problémát, mert a súlyos gazdálkodási szabálytalanságok miatt nem teljes tiszta, hogy valójában mennyi pénzre lenne szüksége a hazai egészségügynek.