Történelmi rekord az építõiparban
2018.08.21
Rekordösszeget produkált az építõipar – reagált az adatokra Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje. Közölte, hogy a júniusi építõipari termelés 320 milliárd forintos értéke történelmi rekord, amelyben szerepet játszanak a lakásépítések is – közölte sajtóközleményében az ingatlan.com.

Az ágazat felfutását mutatja az is, hogy az elsõ félévben több mint 6 ezer új lakást adtak át az országban, ez 30 százalékos éves növekedésnek felel meg.
Az ingatlan.com szakértõje szerint az építõipart sújtó munkaerõhiány és az építõanyagok drágulása ellenére a következõ másfél évben a társasház-fejlesztõk minden erõforrásukat arra fordítják, hogy minél hamarabb befejezzék a futó és kezdeti fázisban lévõ építkezéseket. Balogh László szerint a fokozódó tempóra azért van szükség, mert a jelenlegi szabályok szerint az új lakások értékesítésére vonatkozó kedvezményes áfakulcs csak a 2019 vége elõtt átadott lakásokra vonatkozik.
Az épületépítésekre vonatkozó új szerzõdések értékének 12 százalékos csökkenése arra utal, hogy egyelõre új fejlesztésekbe még nem vágnak bele. “Arra számítunk, hogy 2019 végéig folyamatosan növekedni fog az átadott új lakások száma az országban” - tette hozzá az ingatlan.com szakértõje. Becslése szerint idén 20 ezernél is több lakás épülhet.
Az ingatlan.com adatai szerint az új lakások iránti kereslet adott: az elsõ félévben 23 százalékkal többen érdeklõdtek az új lakások iránt.