Kétszámjegyû lehet a turizmus árbevételének növekedése
2018.08.21
Bár a fõszezon adatai még nem ismertek, mára biztossá vált, hogy 2018-ban is rekordot dönt Magyarországon a szállodaipar forgalma – mondja Indra Dániel, a KPMG szakérõje.

Az év elsõ 5 hónapjában a magyar szállodákban 5,9 százalékkal emelkedett a foglalások száma. Ezen belül a belföldi vendégéjszakák száma 8,6, a külföldieké 3,8 százalékkal nõtt 2017 azonos idõszakához képest. Ennél is gyorsabb ütemben, 8,6 százalékkal nõtt a szállodák árbevétele, ám ebben már megjelenik a forintgyengülés hatása is.
A KPMG szakértõje szerint ez a hatás leginkább most, a fõszezonban érezteti a hatását, hiszen az árfolyam júniusban ugrott tartósan 320 forint fölé az euróval szemben. Ez már számottevõ árbevétel-emelkedést indukál a külföldi vendégeket fogadó szálláshelyeken, ráadásul drágítja külföldi nyaralást, ami erõsíti a belföldi turizmust is. Mindezzel számolva nem elképzelhetetlen, hogy a szektor árbevétele idén kétszámjegyû növekedést ér el.
Bár az elõ- és fõszezonról még nincsenek pontos adatok, rekord eredményeket sejtet több más, bíztató fejlemény is: „a megtelt” Balatonról szóló híradások mellett ilyen információ, hogy az eddig megrendezett nagy fesztiválok (Balaton Sound, Volt, Efott, Campus) mindegyike rekordot döntött, és 500 ezernél magasabb össz-látogatószámra számítanak a Szigeten.
Ugyancsak a növekedés irányába mutat, hogy hosszú évek után ismét rendkívül sokan látogattak ki a Formula-1 Magyar Nagydíjra.
Indra Dániel arra is felhívja a figyelmet, hogy július végéig csaknem 8,4 millió utas fordult meg a Liszt Ferenc repülõtéren, ez 14,7 százalékos növekedés a megelõzõ év azonos idõszakához képest. Július volt az elsõ hónap a repülõtér életében, amikor több mint másfél millió utazó haladt át a terminálon. A bõvülés a desztinációk számában is tetten érhetõ, hiszen idén már 4 észak-amerikai célpontba lehet közvetlen járattal eljutni Budapestrõl.