Megjelent az adósságfék szabályok módosításáról szóló MNB-rendelet
2018.08.23
A Magyar Közlönyben történõ megjelenéssel hivatalosan is kihirdették az adósságfék szabályok módosításáról szóló MNB rendeletet. Az október 1-jétõl módosuló szabályozással a jegybank tovább ösztönzi a fix kamatozású jelzáloghitelek igénybevételét, támogatva ezzel a kiszámíthatóbb lakáshitel-törlesztést és az egészséges szerkezetû, fenntartható háztartási hitelezést is - írja sajtóközleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa – miután a piaci szereplõkkel történt egyeztetés és az Európai Központi Bank véleményezése is lezárult – elfogadta a módosított jövedelemarányos törlesztõrészlet mutató (JTM) szabályozásról szóló MNB-rendeletet, amely már a Magyar Közlönyben is megjelent. 

Az MNB – mint arról korábban beszámolt – jelenleg is több eszközzel ösztönzi a hosszabb kamatperiódusú, fix kamatozású lakáshitelek térnyerését, annak érdekében, hogy a háztartások kamatkockázati kitettségét, s a kevésbé kiszámítható változó kamatozású hitelek súlyát mérsékelje. E célt szem elõtt tartva döntött már korábban a jövedelemarányos törlesztõrészlet mutatóra vonatkozó szabályok kamatperiódus szerinti megkülönböztetésérõl, s kezdte meg a vonatkozó szabályozás módosítását. 

A jelzáloghitelek jellemzõen 15-20 éves futamidejére figyelemmel fontos biztosítani, hogy a hosszabb távon esetlegesen felmerülõ kamatváltozások ne eredményezzenek fizetési nehézséget, szélsõséges esetben fizetésképtelenséget a háztartások oldalán. A változó vagy a rövidebb idõre rögzített kamatozású lakáshiteleknél azonban elõfordulhat, hogy kedvezõtlen kamatváltozás esetén jelentõsen megemelkednek a háztartások törlesztõterhei.

Ennek megfelelõen az új JTM szabályok szerint a 2018. október 1-jét követõen befogadott, 5 évet meghaladó futamidejû jelzáloghitel-kérelmeknél – a hitel kamatperiódusainak hosszától függõen – a jelenleginél alacsonyabb JTM limiteket kell alkalmazni. A módosult elõírások így azt is biztosítják, hogy kedvezõtlen kamatváltozás esetén a háztartások megfelelõ jövedelmi tartalékkal is rendelkezzenek. A magasabb jövedelemmel rendelkezõk – a nagyobb törlesztési képességük miatt – továbbra is magasabb havi törlesztés mellett vehetnek fel hitelt. Az utóbbi években látható és várhatóan folytatódó dinamikus béremelkedésre is tekintettel a magasabb arányú törlesztõrészletek vállalását a rendelet 2019. július 1-tõl 500 ezer forint havi jövedelem estén teszi lehetõvé a jelenlegi 400 ezer helyett.

Az MNB-rendelet emellett a már felvett hitelek kamatkockázatának mérséklését is támogatja azzal, hogy szerzõdésmódosításnál és hitelkiváltásnál – ha nem rövidül az új hitel kamatperiódusa – nem kell alkalmazni az adósságfék szabályokat.