Lakásbérlés miatt egyre többen fordulnak közjegyzõhöz
2018.08.23
Az elmúlt évben 22 százalékkal nõtt a közjegyzõk elõtt kötött lakásbérleti szerzõdések száma, egyre több bérbeadó fordul közjegyzõhöz a nagyobb biztonság és a késõbbi pereskedés elkerülése érdekében – hivatkozik a Magyar Országos Közjegyzõi Kamara adataira a Világgazdaság.

A bérbeadók elsõsorban a nem fizetõ, és az ingatlant elhagyni nem akaró bérlõk ellen kívánják bebiztosítani magukat a közjegyzõi okirattal, amely alapján közvetlenül végrehajtást lehet indítani. A közjegyzõk tapasztalatai szerint a problémás esetek 70 százalékában a bérbeadók a nemfizetés miatt mondják fel a bérleti szerzõdést, végrehajtásra azonban végül csak elvétve – évente mindössze 300 esetben – kerül sor – olvasható a kamara közleményében.

Több mint 600 ezren élnek hazánkban bérelt lakásban, a kiadó ingatlanok száma folyamatosan nõ: a fõvárosban 2018 júliusára a tavalyi évhez képest 16 százalékkal nõtt az elérhetõ albérletek száma, és több megyei jogú városban is bõvült a kínálat. Jelenleg is több mint 10 ezer lakást kínálnak kiadásra, amelyek iránt különösen augusztusban nagy a kereslet. 

2017 óta a bérleti díjak is emelkedtek, Budapesten egy átlagos lakás ára 150 ezer forint, ami egyre nagyobb terhet jelent a bérlõknek, akik a statisztikák szerint már az átlagbér kétharmadát költik havonta lakhatásra.

Egy ingatlan kiadásakor mindig a bérbeadó viseli a nagyobb kockázatot, mivel a bérlemény a bérleti szerzõdés megkötésétõl kezdve „birtokba van bocsátva”, és a bérlõ van a birtokon belül – hangsúlyozza dr. Tóth Ádám. A Magyar Országos Közjegyzõi Kamara elnöke hozzátette, hogy a bérlõt megilleti az úgynevezett birtokvédelem, azaz õt csak a bérleti szerzõdés megszüntetésével lehet kimozdítani az ingatlanból. Gyakran elõfordul azonban, hogy a bérlõ nem akar kiköltözni a bérleménybõl, annak ellenére, hogy nem teljesíti a fizetési kötelezettségét. Ilyen helyzetben elõfordulhat, hogy csak hosszú pereskedés árán lehet elérni, hogy a bérlõ kiköltözzön az ingatlanból.

Ezt felismerve, az elmúlt években egyre többen fordulnak közjegyzõhöz, hogy bebiztosítsák magukat a problémás bérlõkkel szemben: az elmúlt három évben 60 százalékkal nõtt a közjegyzõk elõtt megkötött ingatlan bérleti szerzõdések száma, az elmúlt egy évben pedig 22 százalékos volt a növekedés.

A közjegyzõ, mint megelõzõ jogvédelmet biztosító hatóság, többféle módon is tud segíteni – hangsúlyozza dr. Tóth Ádám. A közjegyzõi okiratba foglalt bérleti szerzõdés – vagy az egyszerûbb és olcsóbb, a bérlõ által a közjegyzõ elõtt a bérleti szerzõdés vonatkozásában megtett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat – alapján szerzõdésszegés esetén ugyanis azonnal végrehajtás indítható, és ezáltal akár ki is költöztethetõ a bérlõ az ingatlanból – közölte a kamara.