Csúcson az infláció
2017.01.13
A várakozásoknak megfelelõen decemberben átlagosan 1,8 százalékkal voltak magasabbak az árak mint egy évvel korábban, 2016-ban összességében pedig 0,4 százalékos volt az infláció.

A decemberi 1,8 százalékos infláció megfelel az elemzõi várakozásoknak, az élelmiszerek ára 1,3 százalékkal nõtt, 3,5 százalékkal drágultak az egyéb cikkek, az üzemanyagok ára ezen belül 6,8 százalékkal nõtt. A szeszes italok, dohányáruk 2,5 százalékkal drágultak, míg a tartós fogyasztási cikkek ára 0,5 százalékkal csökkent. 

Németh Dávid, a K&H Bank vezetõ elemzõje szerint az üzemanyagok, a szeszes italok, dohányáruk ára átlag fölött növekedett decemberben, így felfelé húzták az inflációt. A szakember hozzátette, hogy az év elsõ felében tapasztalt 0 százalék körüli inflációs adatok után, az év utolsó hónapjaiban gyorsuló pályára állt az infláció. 

Németh Dávid hozzátette, hogy januárban 2 százalék körüli inflációra, 2017-ben pedig 2,4 százalék körüli éves átlagos árindexre lehet számítani. Kérdés azonban, hogy az áfacsökkentés mennyire megy át a fogyasztói árakba: a szakember szerint az áfacsökkentés nem fog teljes egészében megjelenni az árakban. 

A szakember szerint az inflációs adatokból az is látszik, hogy a jegybank elérte a célját, így további lazítás nem indokolt.