Csökkentenék a lakáshitelpiac kockázatait - szigorodnak a hitelfelvételi szabályok
2018.08.27
Októbertõl lépnek életbe a lakáshitelezésre vonatkozó szigorúbb, egyben a kockázatok mérséklését célzó szabályok. A legfontosabb változások közé tartozik, hogy csak a 10 évnél hosszabb idõre vagy a teljes futamidõre fix törlesztõrészletû lakáshiteleknél érheti el a havi törlesztés a nettó jövedelem 50 vagy 60 százalékát, a többi lakáshitelnél 25-40 százalék lesz a korlát - emlékeztet rá a BankRáció.hu

 “A leglényegesebb változás, hogy október 1-tõl a fix törlesztõrészletet kevesebb mint 5 évre garantáló lakáshiteleknél a törlesztõrészlet nem lehet majd magasabb a havi nettó fizetés 25 százalékánál. 400 ezer forintnál magasabb nettó jövedelem esetén pedig 30 százalék lesz a korlát. Az 5 és 10 évig fix törlesztõrészletû lakáshiteleknél az új szabályok 35, illetve 40 százalékos limitet szabnak. Ez azért jelent szigorítást, mert a mostani szabályozás értelmében 50 és 60 százalék ez a limit.” - mondta Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértõje. Hozzátette: “Az új szabályok értelmében csak a 10 évnél hosszabb idõre vagy a futamidõ végéig rögzített törlesztést nyújtó lakáshiteleknél lehet elmenni a nettó jövedelem 50 vagy 60 százalékáig.”

Az új szabályozás célja egyértelmû: arra ösztönzi a lakáshitel-felvevõket, hogy a lehetõ leghosszabb idõre, minimum 10 évre vagy a futamidõ végéig fix törlesztõrészletet garantáló konstrukciókat válasszák. A piaci adatok szerint egyébként az új lakáshitel-szerzõdéseknél már fölényben vannak a legalább egy évig fix törlesztést garantáló lakáshitelek.

A BankRáció.hu adatai szerint augusztus végén a 20 éves futamidejû és a teljes idõszakra fix törlesztést biztosító 10 millió forintos lakáshitelek közül a legolcsóbbak 6 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval (thm) és havonta kevesebb mint 70 ezer forintos részlettel voltak elérhetõek.