Harmadával drágulhat idén az építkezés
2018.04.08
Az építkezés költségei átlagosan évi 3 százalékkal nõttek, ám tavaly 7 százalékkal ugrottak meg az árak. Ezen belül az anyagköltség folyamatosan emelkedett az elmúlt években, átlagosan 1,9 százalékkal drágultak az alapanyagok, és a múlt évben is 2,3 százalékos volt az áremelkedés.A házépítések igazodnak a település nagyságához, minél kisebb településen építkeznek, annál kisebb a családi házak mérete - írja a vg.hu.

Az építkezés költségeit jelentõsen meghatározza, hogy mekkora a lakás, milyen anyagokat használnak fel hozzá, és természetesen az is, hogy hol található az ingatlan. 2011 óta az átlagos lakásméret 100 négyzetméter körül alakult, csak 2016-ban voltak ennél érzékelhetõen kisebbek, 94 négyzetméteresek az átlagos lakások.

A házépítéseknél településszerkezet szerint is eltéréseket figyelhetünk meg, míg Budapesten jelentõsen nagyobb házakat építenek – átlagosan 178 négyzetmétereseket –, addig minél kisebb településre látogatunk, annál kisebb a családi házak mérete, a községekben csupán átlagosan 147 négyzetméteres házak épülnek.

Drasztikusan nõtt a munkaerõköltség. Az átlagos emelkedés majdnem 5 százalék volt, tavaly pedig 13 százalékkal kellett többet fizetni az építõmunkásoknak – ez a minimálbér emelkedésének mértékét is meghaladja.