Jelentett a QBE: csökkenõ profitot jósolnak
2011.06.14
Ausztrália legnagyobb vagyon- és balesetbiztosítója, a QBE Insurance Group Ltd. elsõ félévi nettó profitja 50-60 százalékot emelkedett, amely elmarad a piaci várakozásoktól. A társaság szerint az idei évben elvihetik a katasztrófák a nagy társaságok profitját.

A QBE jelentése szerint az idei elsõ öt hónapban 830 millió dollárnyi kárt fizetett ki a biztosító, amely az éves keret több mint fele. A társaság az elmúlt 10 évben több mint 75 akvizíciót hajtott végre, ezzel 50 országban van már jelen, köztük a katasztrófák által tarkított Japánban, Ausztráliában és Egyesült Államokban is. Sajnos ezzel a QBE szinte a világ összes természeti katasztrófájának ki van téve.

Az eddig kifizetett károk között szerepelnek a queenslandi ciklon által okozottak, az egyéb ausztrál viharok káreseményei, az új-zélandi és japán földrengés kárai, és az Egyesült Államokban eddig bekövetkezett 8 tornádó által okozott károk is.

A QBE elsõ félévi profitnövekedése nyomán 660-704 millió dollárnyi nyeresége keletkezett a cégnek, szemben a Thomson Reuters által elõrevetített 770 millió dollárral. A cég vezérigazgatója, Frank O\'Halloran bejelentette, hogy a katasztrófák által érintett biztosítási portfoliók esetében díjemelést fognak végrehajtani, azonban az év hátralevõ részében várható kárigények még így is negatívan befolyásolhatják a 15 százalék körülire belõtt nyereség/árbevétel arányt.