A britek vannak a legtöbbet szabadságon
2018.08.31
A britek, a spanyolok és a franciák pihennek a legtöbbet egy évben, de a magyar dolgozók sem panaszkodhatnak. Meglepõen kevés szabadnappal rendelkeznek azonban az amerikaiak, míg Mexikóban meglehetõsen elkeserítõ a helyzet.

A spanyolok elõkelõ helyen szerepelnek a legtöbbet pihenõ nemzetek listáján, ezért számukra nem jelent problémát, hogy hetekre is eltûnnek a munkahelyükrõl. Spanyolországban ugyanis 22 nap alapszabadság jár, és 14 munkaszüneti napjuk van, így legkevesebb 36 nap szabadsággal számolhatnak egy évben. 

Pontosan ugyanennyi jár a franciáknak is, ott viszont az állam rendkívül jótékony a 25 nap alapszabadsággal – nekik 11 piros betûs ünnepük van. A spanyol fõvárossal szemben Párizsra nem jellemzõ a nyári holtszezon, tekintve, hogy nincs olyan elviselhetetlen kánikula, így a turizmus januártól decemberig padlógázzal dübörög. Tény viszont, hogy a nyári idõszakban a francia Riviéra a turisták mellett a helyieknek is közkedvelt pihenõhelye, így a nagyvárosok extrém forgalma a tengerpartra helyezõdik át.

A franciáknál is jobban járnak a britek, akik évi 28 fizetett szabadnapjuk mellé még kilenc ünnepek miatti pihenõnappal számolhatnak, s az így kapott 37 nappal listavezetõk. Angliában viszont a munkaadók elõszeretettel verik át alkalmazottaikat a munkajogot illetõen, emiatt komoly perek zajlanak. A Citizens Advice felmérése szerint a brit munkaadók szándékosan félrevezetik dolgozóikat, s a szervezet már tárgyalásban áll a kormánnyal, hogy kötelezzék a cégeket világos és egyértelmû kommunikációra, adminisztrációra a szabadságolást illetõen. A felmérés szerint évi 185 ezer ember szorul jogi segítségre a ki nem adott szabadságok miatt.

Elkeserítõ a helyzet Mexikóban, ahol a munkavállalók mindössze hat nap fizetett szabadságot kapnak, s a hét pihenõnappal együtt is csak 13 szabadnappal rendelkeznek egy évben. Az amerikai dolgozók évi 10 nap szabadságot kapnak, amihez 10 ünnepnap társul, így a 20 napjukkal nincsenek elit helyen a legtöbbet pihenõ nemzetek listáján. 

A magyar munkavállalók nem panaszkodhatnak: a 13 piros betûs ünnep mellé 20 nap fizetett szabadság jár, így 33 szabadnapunkkal pontosan annyit pihenhetünk, mint a németek.