Harmadával bõvült az építõgéplízing-piac
2018.09.04
Látványosan bõvült az elsõ fél évben az építõgépek lízingjének piaca. A nagy ugrás leginkább az építõipar jó teljesítményével magyarázható: hozzávetõleg 11,1 milliárd forint értékben finanszírozták építõgépek beszerzését 2018 elsõ felében a magyarországi lízingcégek, ami látványos, 33 százalékos bõvülés az egy évvel korábbihoz képest – írja a Világgazdaság a Magyar Lízingszövetség adatai alapján.

Az új szerzõdések nagyjából 80 százalékát – 8,9 milliárd forint értékben – új gépek beszerzése céljából kötötték meg a vállalatok, miközben egy évvel korábban még csak a finanszírozott összeg 70 százaléka kapcsolódott új eszközökhöz.

A lízingszövetség statisztikái szerint az új szerzõdések száma alig emelkedett az elsõ fél évben az egy évvel korábbihoz képest: 535-re nõtt a bázisidõszaki 524-rõl. A frissen megkötött szerzõdések döntõ többsége új eszközökhöz kapcsolódik darabszám szerint is.

Az építõgépek területe a 30 százalék feletti növekedésével az egyik legjobban teljesítõ szegmensnek számít a magyar lízingpiacon. A teljes hazai lízingpiac ugyanakkor 17,9 százalékkal növekedett az elsõ fél évben a finanszírozott összeg alapján. A hazai lízingvállalkozások eszerint az idei év elsõ hat hónapjában több mint 329 milliárd forintnyi kihelyezéssel segítették céges partnereiket a szükséges gépek/eszközök beszerzésében. Ezzel együtt a terület részesedése viszonylag kicsi a teljes piacon, hiszen 2018 elsõ felében is nem egészen 3,4 százalékot ért el.

A Magyar Lízingszövetség értékelése szerint az építõgépek lízingpiacának dinamikus növekedése elsõsorban az építõipar jó teljesítményével magyarázható. Ezt az álláspontot alátámasztják az ágazatról szóló friss statisztikák is: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyers adatai szerint júniusban az építõipari termelés volumene 28,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Mindkét építményfõcsoport termelése nõtt: az épületek építésének volumene 15,2, az egyéb építményeké 48,8 százalékkal. A KSH szerint az építõipari vállalkozások június végi szerzõdésállományának volumene 62,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerzõdések volumene 7,5, az egyéb építményeké 82,9 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel azelõtt.

Az elsõ fél évben az építõipari termelés 19,1 százalékkal emelkedett az elõzõ év azonos idõszakához képest. A második negyedévben az építõipar ágazatain belül az épületek építésében 11,7, az egyéb építmények építésénél 6,9, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 9,3 százalékkal nõttek az árak az elõzõ év azonos idõszakához mérten. Az építõipar árai az elõzõ negyedévinél 2,3 százalékkal voltak magasabbak.