Fegyelmezettebben kell alkalmazniuk az adósságfék-szabályokat a piaci szereplõknek
2018.09.04
Nem tárt fel az ügyfélérdekeket súlyosan sértõ hibát az MNB-nek az adósságfék-szabályok alkalmazását hét hazai hitelintézetnél, pénzügyi szolgáltatónál áttekintõ célvizsgálat-sorozata. A jegybank összesen 56 millió forint bírságot szabott ki ugyanakkor egyebek közt egyes esetekben az ügyféljövedelmek hibás elfogadási gyakorlata és annak ellenõrzése, a JTM számítás célzott kikerülése, illetve a témára vonatkozó adatszolgáltatás hiányosságai miatt - tette közzé sajtóközleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017 októberétõl 7 hazai hitelintézetnél, pénzügyi szolgáltatónál – Fókusz Takarékszövetkezet, Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Zrt., Kereskedelmi és Hitelbank Zrt., MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt., MKB-Euroleasing Autólízing Szolgáltató Zrt., Oberbank AG Magyarországi Fióktelepe, Sopron Bank Burgenland Zrt. – végzett célvizsgálatot az adósságfék-szabályok alkalmazásának ellenõrzése érdekében. Helyszíni ellenõrzései során a jegybank több száz egyedi hitelügyletet tekintett át.

A 2015. január 1-tõl egy MNB-rendelet révén hatályban lévõ adósságfék-szabályozás elsõ pillére, a jövedelemarányos törlesztõrészlet mutató (JTM) az ügyfelek rendszeres, legális jövedelme meghatározott arányában korlátozza az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket, így mérsékelve a fogyasztók eladósodását. A hitelfedezeti mutató (HFM) a lakáshiteleknél a fedezet (lakásérték) arányában szab határt a felvehetõ hitelek nagyságánál. Az adósságfék-szabályokon belül a JTM-mértékek a 2018. október 1-jétõl életbe lépõ módosítás nyomán az ügyfelek által választott fix kamatperiódus szerint is különbözõ mértékûvé válnak.

Az MNB kiemelten vizsgálta az érintett piaci szereplõknél az adósságfék-szabályok alkalmazásának belsõ szabályozottságát, az egyes ügyfélhitelekkel kapcsolatos jövedelemigazolások tartalmi megfelelõségét, a JTM és HFM számítási folyamatát, annak informatikai támogatását és belsõ ellenõrzését, a hitelintézetek együttmûködését a banki adóslistát (KHR) kezelõ intézménnyel, illetve a témával kapcsolatos, az MNB felé teljesítendõ adatszolgáltatás szabályozottságát és minõségét.

A jegybanki vizsgálatok eredményei alapján az HFM-korlátokat csak lízingügyleteknél sértették meg a piaci szereplõk. A JTM-korlát megsértését is kisebb arányban tapasztalta az MNB, mint például a tavaly hasonló ügyben felügyeleti intézkedéssel sújtott fióktelepnél és banknál.

Az MNB ugyanakkor megállapította, hogy az egyes hitelintézeteknél nem volt egységes az ügyfelek jövedelmének elfogadásának gyakorlata és annak ellenõrzése. Több hitelintézet is hibásan alkalmazta a hitelkiváltás miatti JTM korlát alóli felmentés szabályait, s elõfordult, hogy az ügyfél részére személyi kölcsönt és lakáshitelt is folyósítottak, ezáltal a fedezeti ingatlan teljes vételárát – az önerõt is – meghitelezték. Mindez ellentétes az adósságfék-szabályozás céljával. Jelentõsebb hiányosságokat tárt fel a jegybanki vizsgálat számos piaci szereplõnél az adósságfék-adatokkal kapcsolatos MNB adatszolgáltatás terén is.

Mindezek nyomán a jegybank határozataiban kötelezte az érintett hitelintézeteket a feltárt jogsértések – határidõkre elõírt – mielõbbi megszüntetésére, a problémás belsõ folyamatok orvoslására, illetve összességében 56 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a vizsgált intézményekre. A jegybank a továbbiakban újabb piaci szereplõknél tekintheti át célvizsgálatok keretében az adósságfék-szabályokban elõírtak jogszabályszerû teljesítését.