Mobilappal segíti az MNB a fogyasztók tudatos pénzügyi döntését
2018.09.11
Az MNB a fogyasztók tudatos pénzügyi döntéseinek támogatása érdekében elindította „Pénzügyi Navigátor” okostelefon applikációját. A mobil alkalmazáson keresztül értesülhetünk a legfrissebb jegybanki hírekrõl, devizaárfolyamokról, elérhetjük az online keresõ programokat, ügyintézési idõpontot foglalhatunk és akár üzenetet is küldhetünk az Ügyfélszolgálat részére. A jegybank honlapján megújul az intézménykeresõ funkció és új arculatot kap valamennyi ingyenes termékválasztó és -összehasonlító alkalmazás is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a mindennapi pénzügyi döntések vagy épp a hosszú távú pénzügyi tervezés támogatása érdekében – a mai fogyasztói igényekhez és elvárásokhoz igazodva – elindította ingyenesen letölthetõ „Pénzügyi Navigátor” elnevezésû okostelefon-alkalmazását.

A folyamatosan frissülõ applikáción keresztül azonnal értesülhetünk a legfrissebb jegybanki hírekrõl, sajtóközleményekrõl, az aktuális devizaárfolyamokról, s mobilbarát verzióban valamennyi jegybanki összehasonlító és keresõ alkalmazás is használható. Utóbbiakkal – többek között – bármely piaci szereplõ engedélye pillanatok alatt ellenõrizhetõ, bankjegykiadó automaták és fiókok kereshetõk, de a hitelfelvétel elõtt állóknak is segíthet a legkedvezõbb konstrukció kiválasztásában. Az alkalmazás tartalmazza az országos Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat és az MNB Ügyfélszolgálatának elérhetõségét, s lehetõvé teszi ügyintézési idõpont foglalását, valamint e-mail küldését is az Ügyfélszolgálat részére. A pénzügyi ismeretek fejlesztése érdekében külön pénzügyi szótár is megtalálható az applikáción belül, s a fõoldalon véletlenszerûen megjelenõ pénzügyi szakkifejezések (illetve a hozzá tartozó magyarázatok) is segítik a pénzügyi tájékozódást.

Az MNB kiemelt célja a pénzügyi fogyasztóvédelem további erõsítése és a hazai pénzügyi szemléletformálás elõmozdítása. Ennek érdekében honlapján külön fogyasztóvédelmi aloldalt is kialakított. Az oldalon elérhetõk a pénzügyekrõl közérthetõen tájékoztató Pénzügyi Navigátor Füzetek, Pénzügyi Navigátor Filmek, s a pénzügyi döntések megalapozottságát, az egyes pénzügyi termékek (pl. hitelek, bankszámlák, betétek) összehasonlítását segítõ Pénzügyi Navigátor Alkalmazások a legnépszerûbb tartalmak közé tartoznak. Az átláthatóbb elrendezés és a könnyebb kezelhetõség érdekében ezért az MNB megújította, s felhasználóbarát funkciókkal bõvítette intézménykeresõ, termékválasztó, illetve kalkulátor alkalmazásait.

Az új Intézménykeresõvel mostantól egy felületen böngészhetõk az MNB által nyilvántartott piaci szereplõk, közvetítõk adatai. Megújult továbbá a Betétválasztó, a Betétkalkulátor, a Hitel- és lízingválasztó, a Hitelkalkulátor, és a Háztartásiköltségvetés-kalkulátor is. Emellett az új arculattal már korábban elindult Értékpapírszámla-lekérdezõ, illetve az Országos fiók- és ATM-keresõ is elérhetõ a jegybank honlapján. A bankszámlaválasztó alkalmazás a közeljövõben kap korszerûbb, áttekinthetõbb lekérdezõ felületet.

A Pénzügyi Navigátor termékválasztó alkalmazások az adott pénzügyi szolgáltatásra vonatkozóan Magyarország egyetlen teljes körû (valamennyi pénzügyi intézmény adott konstrukcióit felölelõ), ingyenes, független alkalmazásnak minõsülnek, amelyhez a piaci szereplõk jogszabály alapján folyamatosan szolgáltatnak információkat, s vállalnak felelõsséget azok megbízhatóságáért és naprakészen tartásáért.