Tovább nõtt a készpénzpénz állomány
2018.09.13
Augusztusban csökkent a bankrendszer forintlikviditása, ami elsõsorban az egynapos betétek átlagállományának csökkenésében tükrözõdik. A forgalomban lévõ készpénz átlagállománya tovább emelkedett. A külföldi követelések átlagos állománya nõtt júliushoz képest. Az egynapos bankközi kamatláb a hónap során végig a kamatfolyosó alján tartózkodott - derül ki az MNB statisztikai mérlegébõl.

A külföldi követelések átlagos és hó végi állománya egyaránt emelkedett augusztusban. A hó végi forintárfolyam gyengülése a havi záróállományok növekedésének irányába hatott.

A forgalomban lévõ készpénz átlagállománya tovább nõtt a hónap során.

Forrás: MNB

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege az elõzõ hónaphoz hasonló mértékben, 20,1 milliárd forinttal haladta meg a tartalékkötelezettség összegét. A tartalékkötelezettség augusztusban 216,2 milliárd forint volt.

Augusztusban csökkent a bankrendszer forintlikviditása: mind az egynapos-, mind pedig az egyéb betétek állománya csökkent. A három hónapos betétek állománya nem változott.

A központi kormányzat betéteinek átlagos állománya nõtt a hónap során. A külföldi kötelezettségek átlagos és hó végi állománya egyaránt nõtt augusztusban. Az egynapos bankközi hitelek átlagos kamatlába a hónap során végig a kamatfolyosó alján tartózkodott.