A szlovén biztosítókat is megtépázta az idõjárás
2018.09.19
A szélsõséges idõjárási események Szlovéniát sem hagyták érintetlenül, ahol a biztosítási kárigények mintegy 6,7%-kal nõttek az idei elsõ félévben. A biztosítók díjbevétele az év elsõ hat hónapjában 6%-kal, 1,24 milliárd euróra emelkedett, amely növekedéshez a nem-életbiztosítások járultak hozzá a legnagyobb mértékben.

Az életbiztosítások díjbevétele is átlagon felül, 8%-kal emelkedett, amely így elérte a 355,8 millió eurót. A növekedés fõ motorja továbbra is a unit-linked termékosztály.

A nem-életbiztosítási oldalon a gépjármû-biztosítási osztályok – különösen a cascó vonal – és az egészségbiztosítások mutatták a legmagasabb növekedést, rendre 7,26% és 6,63%-ot. Ugyanezeken a vonalakon nõtt leginkább a kárkifizetés is, de a vagyonbiztosítási osztályok is jelentõsen hozzájárultak a szlovén biztosítókkal szembeni növekvõ kárigényekhez. Ennek hátterében a 2017 végén és 2018 elsõ félévében bekövetkezett szélsõséges idõjárási események állnak, beleértve a júniusi rendkívül súlyos viharokat.

A szlovén piac top 3 biztosítói rangsorában nem történt változás az elõzõ idõszakhoz képest. Továbbra is a Zavarovalnica TRIGLAV vezeti a piacot, 28,3%-os részesedéssel a bruttó díjbevételekbõl. Második helyen áll a Zavarovalnica SAVA, 18%-os piaci hányaddal, míg az ADRIATIC SLOVENICA – amit nemrég vásárolt meg az olasz Generali csoport – a harmadik helyen áll 12,84%-os részesedésével.