Dupla nyugdíjjal már elégedettek lennének a magyarok
2018.10.02
Semennyire sem bíznak a magyarok a majdani állami nyugdíjban: 95 százalékuk szerint nem tud majd megélni belõle az elvárásainak megfelelõen. A nõk átlagosan 208 ezer forint, míg a férfiak átlagosan 240 ezer forint havi nyugdíjjal lennének elégedettek, de közben ennek a felére számítanak - derül ki a CIG Pannónia Biztosító megbízásából készült kutatásból.

A nem nyugdíjaskorú magyar férfiak és nõk nyugdíjjal kapcsolatos ismereteit és elvárásait hasonlították össze. Rákérdeztek például arra, hogy mekkora az átlagos öregségi havi nyugdíj: a férfiak 45, a nõk 41 százaléka találta el a 2017-es 124 ezer forintos havi átlagot. 

Minden harmadik férfi gondolja azt, hogy várható nyugdíja magasabb lesz a mostani átlagnál, a nõk mindössze 18 százaléka reméli ugyanezt. Ellenben elenyészõ (férfiaknál 3, nõknél 2 százalék) azoknak az aránya, akik szerint a majdani nyugdíj eléri a megélhetési szempontból ideálisnak tartott szintet. Vagyis alig akad olyan, aki elhinné, hogy idõskorában az állami nyugdíjából meg tud majd élni az elvárásainak megfelelõen - írják a közleményben.