Belföldre is érdemes utasbiztosítást kötni
2018.10.19
Nyakunkon a hosszú hétvége, amit egy újabb követ: az október 23-i és a november 1-jei négynapos szünetre igen sokan terveznek rövid elutazást. Bár ebben az idõszakban jellemzõen megnõ az utasbiztosítási szerzõdések száma, még mindig sokan indulnak útnak megfelelõ anyagi védelem nélkül – figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége.

A magyar lakosság nagy része (68%) programokat is szervez az ünnepeknek köszönhetõ hosszú hétvégékre – derül ki egy idei reprezentatív országos kutatásból. Más statisztikákból az is kitûnik, hogy egyre népszerûbbé válik a belföldi turizmus: az utóbbi öt évben több mint 1,5-szeresére nõtt a magyar turisták által a hazai szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma.

Ma már egyre többen igénylik, hogy belföldi utazáshoz is utasbiztosítást kössenek, mivel gyakran elõfordul, hogy betegség vagy baleset miatt meg kell szakítani a pihenést, vagy le kell mondani a szállást. Ez a biztosítási termék egy idõben eltûnt a hazai piacról, ám a kereslet nyomán ismét megjelent egyes társaságok kínálatában. A belföldre optimalizált utasbiztosítás a szokásos fedezeteken kívül a fennmaradó szállásköltséget is megtéríti, ami az elõre lefoglalt és kifizetett szállások esetén komoly anyagi segítséget jelent. A belföldi utasbiztosításokhoz is társíthatók kiegészítõ biztosítások: az asszisztencia szolgáltatás például a betegirányításban is segítséget nyújthat, de szintén népszerû az autós segítségnyújtás vagy a kiegészítõ felelõsségbiztosítás. Újdonságnak számít a kiegészítõ szervezõi felelõsségbiztosítás, amely meghatározott önrész mellett akár több tízmillió forintos fedezetet vállal a belföldi, de a külföldi utasbiztosítások esetében is. Egy négytagú család büdzséjét egyébként - autós segítségnyújtással kiegészítve – pár ezer forinttal terheli csak meg az egy hétre kötött belföldi utasbiztosítás. 

Akik pedig külföldi utat terveznek ezekben a napokban, azoknak érdemes arra figyelni, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) nem minden európai országban érvényes és nem fedez minden kockázatot. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál díjmentesen kiváltható EEK csak korlátozottan - elsõsorban sürgõsségi ellátásra - használható, és azt kizárólag a helyi társadalombiztosítási szervvel szerzõdött szolgáltatók fogadják el. Az ellátási csomag, így az orvosilag szükséges ellátások köre tagállamonként eltérõ, emiatt elõfordulhat, hogy bizonyos típusú ellátások – például mentés – esetén a kártyát nem fogadják el. Emellett egyes tagállamokban az egészségügyi ellátások, gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülõ személy köteles megelõlegezni, amit az illetékes biztosító utólag megtérít. Az önrész visszatérítésére azonban nincs lehetõség. A bankkártyákhoz kapcsolódó utazási- és balesetbiztosítás tartalmáról szintén érdemes részletesen tájékozódni a pénzügyi intézményeknél, mert ezek a termékek nem személyre szabottak, sõt, egyes esetekben a biztosítás csak akkor érvényes, ha a bankkártyát a célországban elõzetesen használják.

Egy megfelelõen kiválasztott utasbiztosítás ezzel szemben teljes védelmet nyújt, hiszen az egészség- és balesetbiztosítás mellett poggyászbiztosítást, úti okmány pótlást, személyi felelõsségbiztosítást, jogi segítségnyújtást is tartalmazhat, de akár kiegészítõ sportbiztosítás, autós segítségnyújtás szolgáltatás is igénybe vehetõ. Ráadásul nagyon egyszerûen, akár az utolsó pillanatban – online – is szerzõdhetünk, hiszen ma már nagyjából általános, hogy a biztosítási fedezet attól a naptól érvényes, amikor azt megkötik. Ügyeljünk azonban arra, hogy számos társaságnál a külföldrõl kötött biztosítások az általános szerzõdési feltételek értelmében érvénytelenek, érdemes tehát még itthon szerzõdni. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évek óta emelkedik a magyarok külföldi utazásainak száma, valamint az eltöltött napok száma is. Az idei elsõ félévben a magyar lakosság 10,4 millió alkalommal utazott külföldre, 10%-kal többször, mint 2017. elsõ felében. A külföldre tett utazásokhoz közel 380 milliárd forint kiadás kapcsolódott, 2,9%-kal több, mint 2017. elsõ felében.